Σχέδιο δομικών αλλαγών στο KSK με «γραμμή μηδενικής ανοχής» ανέπτυξε το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών φαινομένων στη στρατιωτική μονάδα KSK με πιο αποτελεσματικό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο, μετά την ανακάλυψη ακροδεξιών πρακτικών και ιδεολογιών στις τάξεις τις συγκεκριμένης μονάδας. Το σχέδιο φαίνεται να αποδίδει τους «πρώτους καρπούς», αφού σύμφωνα με το DW στην ενδιάμεση έκθεση, που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Άμυνας, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις φαίνεται να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό επηρεάζοντας το σύνολό των επίλεκτων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, «κανένας εξτρεμιστής δεν έχει θέση στο στρατό» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον 2ο λόχο των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων KSK να διαλύεται στις 30 Ιουλίου 2020. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε σημείο τομής σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, μέσα στις οποίες ήταν και μία συγκεκριμένη διορία για την «επανεκκίνηση» του KSK, μιας μονάδας του γερμανικού στρατού που ήταν ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ανησυχητική για τις μυστικές αποστολές και την απόμακρη συμπεριφοράς της απέναντι σε άλλες στρατιωτικές μονάδες και της σκληρής εκπαίδευσης των μελών της. Από τις μεταρρυθμίσεις εξαιρέθηκε ο 2ος λόχος, αφού τα μέλη του κάλυψαν τις ακροδεξιές αντιλήψεις και συμπεριφορές των συναδέλφων τους επικαλούμενοι μία «κακώς εννοούμενη συντροφικότητα».

Σημειώνεται η συγκεκριμένη μονάδα ειδικών δυνάμεων, γνωστή με το γερμανικό της αρκτικόλεξο, KSK ιδρύθηκε το 1996  και είναι αρμόδια για την απελευθέρωση ομήρων και άλλες ειδικές επιχειρήσεις σε πεδία μαχών, ενώ ο αριθμός των στρατιωτών που περνούν τα ειδικά τεστ ή άλλα στοιχεία παραμένουν άγνωστα με τα πρόσωπα των στρατιωτών εν δράση να είναι συνεχώς καλυμμένα. Ωστόσο, τα μέλη της κρατούσαν κρυμμένες τις ακροδεξιές αντιλήψεις των στρατιωτών τους για χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2020, που η αστυνομία της Σαξονίας ανακάλυψε ότι ένας ανθυπασπιστής του KSK διέθετε κρυψώνα με ναζιστικά σύμβολα, όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες, ενώ αργότερα ο στρατιώτης προφυλακίστηκε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις αρχές του έτους υπήρξαν πληροφορίες για ακροδεξιές δραστηριότητες στις επίλεκτες δυνάμεις του γερμανικού στρατού. Η υπουργός Άμυνας, Κραμπ-Καρενμπάουερ έκρινε πως η διερεύνηση της υπόθεσης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα οργανώνοντας μία ειδική ομάδα, της οποίας τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά:  ακροδεξιές αντιλήψεις και συμπεριφορές μελών της επίλεκτης ομάδας, τοξική συμπεριφορά από ανωτέρους προς κατωτέρους και 62 κιλά εκρηκτικής ύλης και πολεμοφόδια από τις αποθήκες του γερμανικού στρατού.

Οι δραστηριότητες των στρατιωτών με ακραίες δεξιές απόψεις φαίνεται να αγνοούνται για χρόνια μέχρι τον Μάιο του 2020, ενώ ο 2ος λόχος του KSK έφτασε για πρώτη φορά στα «πρωτοσέλιδα» τον Απρίλιο του 2017, αφού είχε αναφερθεί πως μέλη της έκαναν το χιτλερικό χαιρετισμό. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ μάλιστα είχε τονίσει πως αρχικά οποιεσδήποτε προσπάθειες και πληροφορίες που θα έριχναν φως στα περιστατικά αντιμετώπισαν ένα «τείχος σιωπής».

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ή εάν υπάρχουν μεγάλα ακροδεξιά δίκτυα στο γερμανικό στρατό, ωστόσο καθήκον της MAD, της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ασφάλειας του στρατού, είναι αφενός η εξέταση των υποψηφίων στρατιωτών για τις επίλεκτες αυτές μονάδες του KSK κι αφετέρου η εξονυχιστική διερεύνηση μεμονωμένων περιστατικών ώστε να απορρίπτονται και να απομακρύνονται άτομα με ακροδεξιές, ναζιστικές ιδεολογίες.