Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας απέστειλε η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία, «βασικό αίτημα της Συνομοσπονδίας αποτελεί η ακύρωση των απολύσεων πριν τη νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη θέσπιση ειδικής διάταξης που θα καθιστά άκυρες τις καταγγελίες συμβάσεων που έγιναν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το νέο lockdown, ενώ ζητείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή άμεσων αποκαταστατικών ρυθμίσεων για τους εποχικούς εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους που παρέχουν εργασία σε συνθήκες εποχικότητας».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για την προστασία των εργαζομένων που θα βρεθούν στον «αέρα» μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown, που αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή λουκέτων σε μικρές επιχειρήσεις, που είχαν ήδη «αιμορραγήσει» οικονομικά από το πρώτο lockdown.

Αστερίσκους ακόμα και για την ανάπτυξη του 2021 βάζει ο Σταϊκούρας

Τη Δευτέρα ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε  ότι «πουθενά πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαγραφή οφειλών. Νομοθετήσαμε ότι οι οφειλές πάνε από τον Απρίλιο του 2021 και μετά για όσους πλήττονται και μάλιστα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με πολύ μικρό επιτόκιο. Δεν ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τους πολίτες το 2021».

Σχετικά με το γεγονός ότι τα 800 ευρώ ως αποζημίωση δεν είναι τόσα, καθώς κυμαίνονται αναλογικά με το διάστημα αναστολής, ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι «δεν ήταν επικοινωνιακή η εξαγγελία. Στην α’ φάση τα 800 ευρώ αντιστοιχούσαν σε 45 ημέρες. Τώρα αντιστοιχούν σε 30 ημέρες. Αν κάποιος μπήκε σε αναστολή αρχή του μήνα θα πάρει 800 ευρώ, αν μπήκε από σήμερα θα πάρει αναλογικά γιατί για μια εβδομάδα δούλευε».