Μιλώντας μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα ειπώθηκαν και τις αποφάσεις που δεν λήφθηκαν, επισημαίνοντας πως η ηγεσία της Ένωσης δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται αυτή τη στιγμή.

«Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση για κορυφαία θέματα για το μέλλον της. Δυστυχώς σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Αποδεικνύεται ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή να πάρει καίριες αποφάσεις σε καίρια ζητήματα. Στα περισσότερα κρίσιμα θέματα, εκτός του Brexit,  υπάρχει ο μεγάλο κίνδυνος να μετατεθούν στις καλένδες μετά τις ευρωεκλογές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για κάποιους αυτή η αναβλητικότητα αποτελεί επιλογή και σκοπιμότητα, ενώ έκανε λόγο για «δυνάμεις που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, της λιγότερης αλληλεγγύης και πως η κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματά της. Και θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές καθώς επικρατεί ένας άνεμος ενίσχυσης των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως αυτοί που λένε ότι αντιμάχονται αυτές τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές τάσεις φαίνονται τόσο αδύναμοι και άτολμοι να πάρουν αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «με τη στάση τους δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς».

«Δεν θα δεχθούμε την επιπλέον αδικία»

Μιλώντας για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021 – 2027 ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει δράσεις τονίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της πολιτικής συνοχής ή εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Δεν είναι δυνατό να μην έχουμε εφευρετικότητα να βρούμε πόρους χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβάρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των μεγάλων πολυεθνικών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Υπογράμμισε ότι παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό λόγω της εξόδου της Βρετανίας, δεν θα πρέπει να δεχθούν νέο πλήγμα δαπάνες συνοχής και δαπάνες αγροτικής πολιτικής. Ο προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος λόγω του Brexit όμως είναι τραγικό λάθος να προτείνεται η μείωσε 10% σε δαπάνες συνοχής και 15% σε δαπάνες αγροτικής πολιτικής.  Είναι τραγικό λάθος σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξέρχεται της κρίσης και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα μείνουν αναπάντητες και δεν θα αντιμετωπιστούν. Δεν μπορεί η ΕΕ να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπήρξε αδικία στην κατανομή πόρων, καθώς με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων έγινε δεκτός όχι ο μνημονιακός προϋπολογισμός μιας χώρας που έχασε το 25% του ΑΕΠ της μέσα στην κρίση, αλλά με βάση την περίοδο 2007 – 2009.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο ενδεχόμενο μιας επιπλέον αδικίας που δεν πρόκειται να δεχθούμε. Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου κατανομής κινδυνεύουν να χάσουν πόρους χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, ενώ χώρα που προσπέρασε η κρίση αναμένεται να ωφεληθούν. Αυτή την αδικία εμείς δεν πρόκειται να τη δεχτούμε».

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως «αυτό κρύβει σκοπιμότητα», ενώ υποστήριξε ότι έθεσε μετ' επιτάσεως την πρόταση να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, κάτι που αναμένεται να θέσει και στην επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Λευκωσία.