Ο πρόεδρος Τράμπ επιχειρεί να πιέσει για την αποπομπή του Νικολά Μαδούρο από την προεδρία της Βενεζουέλας επιβάλλοντας ουσιαστικά εμπάργκο στο Καράκας. Με νέο εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε τη Δευτέρα η Ουάσιγκτον δεσμεύει όλα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία και συμφέροντα που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα στο διάταγμα, σύμφωνα με το νοτιοαμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «teleSUR», αναγράφεται ότι  «όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζονται και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο».

Να σημειωθεί ότι Κίνα και Ρωσία συνεχίζουν να στηρίζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο ενώ απέρριψαν τις προειδοποιήσεις  του Αμερικανού συμβούλου Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, εξαγγέλλοντας τον διπλασιασμό της στήριξής προς το Καράκας.

Διάσκεψη υπό αμερικανική εποπτεία

Η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», μια συμφωνία χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, προχώρησε σε διεθνή διάσκεψη στην πρωτεύουσα του Περού, με τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορίου και του Συμβούλου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Περού,   Νέστωρ Ποπολίτζιο, είχε επιχειρήσει να πείσει πάνω από 100 χώρες να συμμετάσχουν στη διάσκεψη που όπως ισχυρίζεται η «Ομάδα της Λίμα» συγκλήθηκε με σκοπό να αναζητήσει λύση στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.