Όπως αναφέρουν πληροφορίες του South China Morning Post, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη έρευνας κατά του Χουάν Γκουαϊδό για εσχάτη προδοσία γιατί θέλησε να εκχωρήσει σε πολυεθνικές το Εσεκουίμπο, ένα πλούσιο έδαφος της Γουιάνας το οποίο διεκδικεί το Καράκας. «Ανοίγουμε έρευνα για πράξεις που συνιστούν έγκλημα εσχάτης προδοσίας».

Ο Γκουαϊδό υποστήριξε πως στόχος της έρευνα είναι να «αποτρέψει την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό», δηλαδή η παρουσία στη Βενεζουέλα κολομβιανών ενόπλων ομάδων, όπως ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και διαφωνούντων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) που ανακοίνωσαν προ ημερών την επιστροφή τους στα όπλα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιστρέψει στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση, όσο ο Γκουαϊδό, εξακολουθεί να επιθυμεί να πουλήσει σε πολυεθνικές την αμφισβητούμενη περιοχή του Εσεκουίμπο, στην Γουιάνα. Είχε προηγηθεί η δήλωση του αντιπροέδρου της χώρας ότι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να πουλήσουν την περιοχή σε εταιρίες, όπως η ExxonMobil.

Το Εσεκουίμπο είναι έδαφος πλούσιο σε μεταλλεύματα και βρέχεται από θαλάσσια περιοχή που έχει πετρέλαιο. Την κυριαρχία του διεκδικεί η Βενεζουέλα από τον ανατολικό της γείτονα, τη Γουϊάνα. Το Καράκας αμφισβητεί μια διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία παραχωρούσε την περιοχή στην τότε βρετανική αποικία, τη Γουϊάνα, και επικαλείται τη συμφωνία του 1966 που προτείνει μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση. Η ένταση εμφανίστηκε ξανά το 2015, με αφορμή την ανακάλυψη πετρελαίου στα διαφιλονικούμενα ύδατα.