Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, το τελευταίο 24ωρο 655 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία από τον ιό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.089, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 56.188 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η αύξηση των θυμάτων σε σχέση με την Τετάρτη ανέρχεται στο 19%.

Στη Μαδρίτη έχουν σημειωθεί 17.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και το 51% των νεκρών όλης της χώρας. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ, δήλωσε πως η κατάσταση που βιώνουν συγκρίνεται μόνο με τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του ’30. «Μόνο οι μεγαλύτερη σε ηλικία, που γνώρισαν τις δυσκολίες του εμφυλίου είναι σε θέση να αντιληφθούν τη δυσκολία της κατάστασης. Μόνο εκείνη η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από αυτή που βιώνουμε. Οι επόμενες γενιές δεν αναγκάστηκαν ποτέ να βιώσουν μια τόσο δύσκολη κατάσταση».

Παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι τις 11 Απριλίου

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ισπανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα και την καραντίνα των πολιτών μέχρι τις 11 Απριλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μέτρα, η μετακίνηση των πολιτών επιτρέπεται μόνο για αγορά την τροφίμων και φαρμάκων και για εργασία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα, έχουν παραγγελθεί μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ στην Κίνα αξίας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επίσης στραφεί στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.

Στο 30% η ακρίβεια των τεστ από την Κίνα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ταχέα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που παρέλαβε τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία από την Κίνα στο πλαίσιο της προσπάθειας της ισπανικής κυβέρνησης να υπολογίσει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στην χώρα, δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων των μεγάλων ισπανικών νοσοκομείων.

Τα τεστ, που έχουν κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Bioeasy, με έδρα το Σεντζέν, διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, την στιγμή που έπρεπε να υπερβαίνει το 80%. Οι ειδικοί που αξιολόγησαν τα κινεζικά ταχέα διαγνωστικά τεστ αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η χρησιμοποίηση των διαγνωστικών μεθόδων που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα και κοινοποίησαν την απόφαση στις υγειονομικές αρχές της χώρας.