Το γραφείο του ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius με τους 629 κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Νωρίτερα, έκκληση προς την Ιταλία και την Μάλτα ώστε να επιτρέψουν αμέσως στο πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες απηύθυνε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR). Παράλληλα, έκκληση απεύθυνε και η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της καλώντας τις δυο να εκπληρώσουν «το ανθρωπιστικό τους χρέος». 
 

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων στο πλοίο αυτό, το Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σημειώνεται ότι το πλοίο Aquarius, που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά παρέμεινε από τότε σε κατάσταση αναμονής ανοικτά της Ιταλίας και της Μάλτας, που αρνήθηκαν την είσοδό του στα λιμάνια τους.
 
«Φτάνει: η διάσωση ζωών είναι καθήκον αλλά το να κάνουμε την Ιταλία έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό δεν είναι. Αυτή τη φορά η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Υπάρχουν αυτοί που λένε “όχι”. Ακόμα και σήμερα είναι το πλοίο SeaWatch3 υπό ολλανδική σημαία, γερμανικής ΜΚΟ, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης περιμένοντας να μεταφέρει ακόμη ένα φορτίο μεταναστών, προφανώς στην Ιταλία. Γερμανική ΜΚΟ, ολλανδικό πλοίο… η Μάλτα δεν κάνει πίσω, η Γαλλία απορρίπτει, η Ευρώπη που ενδιαφέρεται…», έγραψε στο facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.
 
Ο ίδιος την Κυριακή έδωσε εντολή να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας, αλλά το ίδιο έκανε και η Μάλτα που υποστηρίζει ότι η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα και γι' αυτό το «Aquarius» θα πρέπει να δέσει στο κοντινότερο λιμάνι, που είναι η Λαμπεντούζα.
 
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι νωρίτερα ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε πρόθυμος να αψηφήσει τις εντολές του Σαλβίνι και να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους μετανάστες.