Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», χτύπησε τη χώρα μας από τη Πέμπτη με τα καιρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και νότια Ελλάδα. Με ιδιαίτερη όμως σφοδρότητα χτυπήθηκε ο νομός Καρδίτσας αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, μαγαζιά και σπίτια στη περιοχή είτε υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με το «CNN Greece», υπολογίζεται ότι 5.000 σπίτια στην πρωτεύουσα του νομού και 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ το οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο, η υδροδότηση, υποδομές, οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, έχουν υποστυεί επίσης μερική ή ολική καταστροφή.

Τρεις νεκροί

Δύο άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ένας στα Φάρσαλα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη δύο αγνοούνται.

Ειδικότερα, το πρώτο θύμα εντοπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και ήταν μία γυναίκα 86 ετών από το Βασιλί Φαρσάλων. Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα η γυναίκα ήταν μαζί με την κόρη της. Ωστόσο η δεύτερη έφυγε για λίγο για τα Φάρσαλα, ενώ στη συνέχεια εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να επιστρέψει. Το σπίτι τους βρισκόταν σε απόσταση 70 μέτρων από το ανάχωμα του ποταμού Ενιπέα, το οποίο και κατέρρευσε. Η ηλικιωμένη άκουσε τον θόρυβο και όταν άνοιξε την πόρτα, μεγάλος όγκος νερού την πέταξε κάτω, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πνιγεί σε ύψος νερού που δεν ξεπερνούσε τους 70 πόντους.

Το δεύτερο θύμα του «Ιανού» ήταν ένας 63χρονος βοσκός, ο οποίος βρέθηκε στις άκρες χειμάρρου κοντά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας, όπου, παρά τις εκκλήσεις του γιού του να τον αποτρέψει, μετέβη για να ελέγξει τα ζώα του και παρασύρθηκε από τον χείμαρρο.

Ο τρίτος νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας. Ο 62χρονος άνδρας που αγνοούνταν από χθες, σκοτώθηκε όταν η στέγη του σπιτιού του κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε.

Δύο οι αγνοούμενοι

Παράλληλα δύο είναι οι άνθρωποι που αγνοούνται. Η μία είναι μια 43χρονη φαρμακοποιός, της οποίας το αυτοκίνητο παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ενώ το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, η ίδια παραμένει αγνοούμενη. Ο δεύτερος αγνοούμενος είναι ένας βοσκός από το Μακρυχώρι Καρδίτσας.

«Είμαστε στο έλεος του θεού»

Σε άλλη περιοχή, στην Αργιθέα, η οποία παραμένει αποκλεισμένη, ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου, απηύθυνε δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα, με σκοπό να μειωθούν οι επιπτώσεις από το πλήγμα της κακοκαιρίας, όπως μεταδίδει το «KarditsaLive.Net».

«Είμαστε στο έλεος του Θεού» σημείωσε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ως ένα από τα βασικότερα ζητήματα την έλλειψη ηλεκτροδότησης.«Έχω μιλήσει με τον Διευθυντή της ΔΕΗ Άρτας, τον Διευθυντή της ΔΕΗ Καρδίτσας, έχω στείλει αίτημα να ηλεκτροδοτηθούμε από την Άρτα, δεν εισακουστήκαμε», ανέφερε.

Ακόμη εξήγησε πως «δεν τραγικοποιώ τα πράγματα. Με παίρνουν τηλέφωνα συνεχώς και απ’ όπου περνάω με παρακαλάνε για ρεύμα, πήγαμε γεννήτρια του Δήμου σε χωριό γιατί ένας άνθρωπος είχε ανάγκη οξυγόνου. Υπάρχει κόσμος με ανάγκη από φάρμακα, ενώ πλέον παρατηρούνται και ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Πηγαίνουμε σε μαγαζιά και παίρνουμε ψωμί για να δώσουμε σε αποκλεισμένους», περιέγραψε.

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές και στο Μουζάκι όπου η πόλη πλημμύρισε. Επίσης, μέρος του Κέντρου Υγείας Μουζακίου κατέρρευσε, καθώς ο ποταμός Πάμισος υπερχείλισε. Τα σχολεία της περιοχής, όπως έγινε γνωστό τη Κυριακή, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έως και τη Τρίτη.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Καρδίτσα

Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μεταβεί στην Καρδίτσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς και να γίνει αποτίμηση των ζημιών καθώς και ανάλυση των μέτρων και του σχεδίου αποκατάστασης.