Σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε σε όσα φέρνει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο της.

Η υπουργός ξεχώρισε ως βασικό σημείο του σχεδίου νόμου, το ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση». «Πρόκειται για μία τεράστια τομή», σημείωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε «αντικειμενικό σύστημα», με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

«Εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα», ανέφερε η υπουργός. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», επισήμανε.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την «Ανεξάρτητη» Αρχή, της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας», είπε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της νέας «ανεξάρτητης» αρχής που δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας και σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά τη συνέντευξη της η κα Κεραμέως ερωτήθηκε για το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνει το κράτος για την Παιδεία, ωστόσο η ίδια εμφανίστηκε να αδυνατεί να απαντήσει.

Χαρακτηριστικά ακολούθησε ο συγκεκριμένος διάλογος:

– Τι ποσοστό του ΑΕΠ δίνουμε για την παιδεία;

– Ε εντάξει δεν υπάρχει αμφιβολία, δίνουμε… είναι χαμηλό!

– Πόσο, πόσο είναι;

– Ε είναι χαμηλό! Τώρα δεν έχω τα τελευταία στοιχεία…

– 5 τοις εκατό;

– Όχι, όχι λιγότερο.