X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Κεραμέως φέρνει «κάρτα εισόδου» και φύλακες στην είσοδο των πανεπιστημίων

Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την εξίσωση πτυχίων των πανεπιστημίων με των κολεγίων και σειρά ρυθμίσεων που έχουν προαναγγελθεί για τη «σύνδεση με την ιδιωτική οικονομία», η υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται να προχωρήσει στη θέσπιση της κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, καθιστώντας έτσι απαραίτητο τον έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η Κεραμέως φέρνει «κάρτα εισόδου» και φύλακες στην είσοδο των πανεπιστημίων
Nikos Libertas / SOOC
|

Με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», έρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημίων, στο οποίο είχε εμμέσως αναφερθεί λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του καλοκαιριού.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση «εξετάζει» τη λύση της κάρτας εισόδου για τα ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που στοχεύει να βάλει «φρένο» στις καταλήψεις, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να λάβουν σχετική πρωτοβουλία οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων.

Η ίδια η Ν. Κεραμέως είχε αναφερθεί στην κάρτα εισόδου, και μάλιστα ηλεκτρονική, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, όταν υπερασπιζόταν ένα άλλο «δημιούργημα» του υπουργείου της, την κατάργηση του ασύλου. Μιλώντας τότε στο Πρώτο Θέμα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε:

«Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Το δημοσίευμα των Νέων της Τρίτης περιλαμβάνει ακόμα και δήλωση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος όχι μόνο τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου, αλλά υπογραμμίζει πως για να υποστηριχτεί αυτό θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω κατασταλτικά μέτρα από την κυβέρνηση για την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων.

«Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρα και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ. Για το κάμπους, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα πως θεωρείται «δύσκολα εφαρμόσιμη πολιτική», ενώ προβληματικό αναμένεται ένα τέτοιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και βραδινές ώρες, ή κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως η κάρτα εισόδου αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, και πρόκειται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του κόσμου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις