ΕΔΕ για τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν για την αστυνομική καταστολή μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια διέταξε η ΕΛ.ΑΣ..

Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες για όσα έγιναν στα Εξάρχεια τη νύχτα της Παρασκευής από τις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από κόμματα, φορείς αλλά και την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία χθες κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα περιστατικά αστυνομικής βίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Μάλιστα, η χθεσινή καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί την τρίτη φορά που ο οργανισμός μέσα σε λίγες εβδομάδες εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υπερβολική χρήση βίας και την κακομεταχείριση από την αστυνομία στη χώρα μας.

Πάντως, μία μέρα πριν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε απάντηση του σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αγριότητες της αστυνομίας, δεν έβλεπε ούτε ακραία καταστολή, ούτε εξευτελισμό διαδηλωτών στα Εξάρχεια.

«Δεν υπήρξε ακραία καταστολή» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου και συμπληρώνει:

«Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».

Τονίζει ακόμα ότι «στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια».

Αναφέρει επίσης ότι οι 12 που συνελήφθησαν και το βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για ακραία βία από πλευράς αστυνομικών, είναι από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και όχι από τις διαδηλώσεις. «Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί», επισημαίνει το Υπουργείο και καταλήγει:

«Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».