Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισόν απέρριψε και πάλι το σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, παρά το ότι παρουσιάστηκε ελαφρώς τροποποιημένο, τονίζοντας πως σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η Ιταλία έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, με την Κομισιόν να υπογραμμίζει πως το έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επανέλαβε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που προτείνει η ιταλική κυβέρνηση είναι επικίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας. «Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, μάλλον το αντίθετο. Με την πρόταση που βάζει στο τραπέζι η ιταλική κυβέρνηση, διακρίνουμε το ρίσκο του να οδηγηθεί σε ασταθή κατάσταση».

Ο λόγος πλέον περνάει στις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, που θα έχουν διάστημα δύο μηνών για να εξετάσουν με προσοχή τα όσα αναφέρονται στον ιταλικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της  Deutsche Welle, αν συμφωνήσουν με την Κομισιόν, θα δοθεί διάστημα 3 – 6 μηνών στην Ιταλία προκειμένου να  καταθέσει νέα πρόταση. Αν αυτό δεν συμβεί, η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε κυρώσεις όπως το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων ή ακόμα και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 0,2% του ΑΕΠ της χώρας (στην περίπτωση της Ιταλίας το ποσό φτάνει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι αντιδράσεις από την Ιταλία

Παρά τις νέες υποδείξεις της Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στο σχέδιο προϋπολογισμού της. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα μετριοπαθές» το πλάνο της χώρας και απορρίπτει τις κατηγορίες περί μη συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες εντός της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα του ελλείμματος. «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για τις επενδύσεις, αλλά όχι για το έλλειμμα ή για τις συντάξεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενο πρόστιμο στην Ιταλία θα έδειχνε την ασέβεια της Κομισιόν απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της.