Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολίασε θετικά «ως ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» την επιλογή από τον Α. Σαμαρά του «πρώην Επιτρόπου και πεπεισμένου Ευρωπαίου» Σταύρου Δήμα.

Η ευθεία παρέμβαση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε ακόμα και από δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.

 
«Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» είπε.
 

«Δεν παίρνουμε θέση», αλλά…

 
Η δήλωση προκάλεσε πλήθος σχόλια, καθώς ερμηνεύτηκε ως παρέμβαση σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας, με την εκπρόσωπο να προσπαθεί ανεπιτυχώς να την «μαζέψει».
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν με την ανακοίνωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετείται επί θεμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής απάντησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Κομισιόν, η οποία δεν παίρνει μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες των κρατών μελών.
 
«Αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία», είπε και τόνισε ότι πρόκειται για δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά η οποία αποτελεί ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη.