Η συμφωνία για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, που προβλέπει την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια έως 6,6 δισ. ευρώ, έλαβε όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρχές της ΕΕ, δήλωσε την Δευτέρα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για τη διάσωση της Monte dei Paschi είναι οριστική, μετά και τις ανακοινώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας σε συνέντευξη τύπου. Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής επόπτης της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο υποστήριξε πως απομένει μόνον η επισημοποίηση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως, σε αντίθεση με τις τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca, η Monte dei Paschi θα μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια για να συνεχίσει τη λειτουργία της.
 
Ο Μπαρμπαγκάλο σημείωσε ότι η Monte dei Paschi θα ολοκληρώσει την πώληση «κόκκινων» δανείων της, που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου διάσωσής της, χάρη στο γεγονός ότι το ταμείο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών Atlante μπορεί πλέον να διοχετεύσει κεφάλαια για την αγορά κόκκινων δανείων της τράπεζας, τα οποία προηγουμένως προορίζονταν για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών της περιοχής του Βένετο.
 

Δύο υγιείς τράπεζες για «ένα ευρώ»

 
Την ίδια ώρα, οι ιταλικές τραπεζικές αρχές έχουν βάλει «εμπρός» την εκκαθάριση των δύο αποτυχημένων περιφερειακών τραπεζών, Popolare di Vicenza και του Veneto Banca, που θα περάσει στα χέρια των δανειστών της μεγαλύτερης τράπεζας λιανικής, Intesa Sanpaolo, μαζί με όλα τα περιουσιακά της στοιχεία.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, τα κεφάλαια που θα «ρίξει» το κράτος για την κάλυψη του κόστους των «κόκκινων δανείων» των δύο τραπεζών αναμένεται να φτάσει έως τα 5,2 δισ., ενώ η κυβέρνηση θα δώσει στην Sanpaolo εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ώστε να αναλάβει τα υγιή μέρη των δύο τραπεζών, και μάλιστα, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί με την αποζημίωση των εργαζομένων που θα κριθούν υπεράριθμοι. Το κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο επισημοποιήθηκε η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και ο Τζεντιλόνι ευχήθηκε «να υπάρξει μια όσο γίνεται ευρύτερη πλειοψηφία».
 
«Η παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη», δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Η ευθεία αναφορά του είναι στην διάθεση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από μέρους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. Ποσό με το οποίο το δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών Veneto Banca και Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα, οι οποίες κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν.
 
Σύμφωνα με το Reuters, τα «κόκκινα δάνεια» των δύο τραπεζών και οι νομικοί κίνδυνοι που απορρέουν από σκάνδαλο εσφαλμένης πώλησης, θα μεταφερθούν σε μια κακή τράπεζα. Οι μικροομολογιούχοι και οι μέτοχοι των δύο τραπεζών αναμένεται να υποστούν ζημιές, αλλά, όπως σημειώνεται, θα προστατευθούν τα ομόλογα υψηλού κινδύνου και οι καταθέτες.
 
«Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν αποφασίσθηκε φυσικά για να βοηθηθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφικής αυτής οικονομικής διαχείρισης, αλλά προς στήριξη δυο εκατομμυρίων πολιτών που είναι και καταθέτες, της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, με το διάταγμα να αναμένεται να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο εντός 60 ημερών.
 
«Όποιος κάνει λόγο για δώρο στους τραπεζίτες κάνει μόνον προπαγάνδα», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι και εξέφρασε την ελπίδα «μια καλή διαχείριση να επιτρέψει την επιστροφή των κόκκινων δανείων- καθολικά ή έστω εν μέρει- μέσα στα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας.