Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι πρώτες απώλειες αμάχων από την τουρκική εισβολή στη Συρία – Υποκριτική στάση του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Ανάμεσα τους βρίσκονται 8 άμαχοι πολίτες και 7 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων. Η Τουρκία έπληξε συνολικά 181 στόχους με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό. Ανάμεσα στους στόχους τους, χτυπήθηκαν και περιοχές αμάχων.

Σύμφωνα με το Αljazeera, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Κατά την ίδια πηγή, οι τραυματίες ανήλθαν σε τουλάχιστον 40.

Η Τουρκία, που έχει την υποστήριξη συριακών δυνάμεων, δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται «στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση». Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είναι «ομάδα τρομοκρατών» και αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα εδάφη της Συρίας». Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύο μέτωπα.

Υποκριτική στάση του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει στα λόγια την αντίθεση της για την εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη προκειμένου να εξαφανίσουν τις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, που εδώ και χρόνια πολεμούσαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στα συριακά εδάφη.

Συγκεκριμένα, ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Γκουτέρες υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.