Στη νέα έκθεση της Ernst & Young, τονίζεται ότι οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα ανακάμψουν ελαφρώς την επόμενη χρονιά. Μεγαλύτερος αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γαλλία, που σύμφωνα με τις προγνώσεις θα κινηθεί στο 1%.
 
Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη πάντως, οι προβλέψεις για την ανεργία παραμένουν απογοητευτικές. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, θα συνεχίσει να είναι υψηλή, επισημαίνεται στην έκθεση. 
 

Στα 20 εκατ. οι άνεργοι

Ο αριθμός των ανέργων συνολικά την Ευρωζώνη θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια και θα είναι κατά 70% υψηλότερος σε σχέση με το 2007. Ειδικά στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα κινηθεί στο 29%. Ακολουθούν η Ισπανία με 28% και η Κύπρος με 24%.
 
Η Ernst & Young εκτιμά ότι ο μεγάλος αριθμός των ανέργων μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

«Η υψηλή ανεργία εγκυμονεί τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της πολιτικής υποστήριξης προς την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη», επισημαίνει ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ernst & Young και προσθέτει: «Αν αυτό συμβεί, θα τεθεί σε κίνδυνο η θετική οικονομική εξέλιξη, για την οποία κάνουν λόγο οι προγνώσεις».