Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε ότι η αναθεωρημένη πρόταση του κ. Rompuy το βράδυ της Τρίτης κατεβάζει τον πήχη στα 11,2 δις ευρώ, στο κατώτατο δηλαδή δυνατό επίπεδο (απαγορεύεται να κοπούν τα κονδύλια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 45%). Διαφορετικά θα μπορούσε το ποσό να «πέσει» και σε μονοψήφιο επίπεδο… 
 
Οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες αν η κατάσταση δεν αναστραφεί: υπολογίζεται από κυβερνητικές πηγές ότι με αυτή την πρόταση οδηγούμαστε κάθε χρόνο σε κατά 1,2 δις ευρώ χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σωρευτικά η ανεργία θα είναι κατά 5% υψηλότερη. 
 
Όλα αυτά σε μία Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας που τείνει στο 22% και με το μεγαλύτερο τσεκούρι στις κρατικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών για «χάρη» της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία δεν θα μπορεί να υποκατασταθεί από κρατικούς πόρους, όπως στο παρελθόν. 
 
Η ελληνική διαπραγμάτευση 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είναι αρχικά να πετύχει μία αύξηση των κονδυλίων κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω ύφεσης. 
 
Και πάλι τα λεφτά δεν φτάνουν. Έτσι η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά πρόσθετο πακέτο παράλληλα με το ΕΣΠΑ ως υποκατάστατο του «σχεδίου Μάρσαλ» που προς το παρόν δεν έχει έρθει… 
 
Το ζήτημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα: τα μεν φτωχά κράτη της διεύρυνσης αντιδρούν εντόνως διότι και αυτά τυγχάνουν σημαντικής μείωσης κονδυλίων. Τα δε πλούσια κράτη του Βορρά που ουσιαστικά είναι καθαροί «χρηματοδότες» του νέου πακέτου δεν θέλουν να δώσουν, επικαλούμενα την κρίση.
 

Περισσότερα:

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1666588