Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δημόσια διαβούλευση ξεκινάει την προσεχή Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου, και το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 1.180.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο περιγραφικό σημείωμα του έργου που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας, αναφέρεται πως  τα 25 drones «θα εκτελούν αποστολές επιτήρησης και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης».

Όπως αναφέρει το περιγραφικό σημείωμα του έργου, το αντικείμενο του «αφορά στην προμήθεια συστημάτων μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τύπου Drone,  καθώς και στην προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ αυτών και των επίγειων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και περιλαμβάνει: 
 
  • Την προμήθεια είκοσι πέντε (25) συστημάτων μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τύπου Drone, για το ΓΕΣ, τα οποία θα εκτελούν αποστολές επιτήρησης και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης
  • Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. τηλεπικοινωνιακού), προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά δεδομένων και η επικοινωνία των drones με τους επίγειους σταθμούς βάσης»
 
Κατά το υπουργείο Άμυνας, η «συγκεκριμένη προμήθεια θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και στην μείωση της λαθρομετανάστευσης, αφού με χαμηλό λειτουργικό κόστος θα δύναται να λαμβάνει χώρα, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση, επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο».   
 
Στόχος του έργου, καταλήγει το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, «είναι η βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν δύο ημέρες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, το οποίο δείχνουν άλλες χώρες». Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε, μεταξύ άλλων, για στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης, και αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, όπως αναρτήθηκε στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ):