Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, όπου οι Σοσιαλιστές επικράτησαν άνετα έναντι των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος και οι ακροδεξιοί μπήκαν μετά από δεκαετίες στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μήνυμα ελπίδας που δείχνει ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη. Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε «σημαντική για όλη την Ευρώπη» την «ξεκάθαρη επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων» και ελπιδοφόρα την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, ενώ επισήμανε ότι αποτελεί θετικό γεγονός η ιστορική καθίζηση του Λαϊκού Κόμματος.


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στάθηκε με τη σειρά του στην «ιστορική ήττα για το αδελφό κόμμα της ΝΔ» και εκτίμησε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών θα επιλέξει την προοδευτική συμμαχία και όχι τη σύμπλευση με τους φιλελεύθερους Ciudadanos.


Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως «η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», ενώ καλεί το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφω Γεννηματά να πάρουν μήνυμα από το αποτέλεσμα και να αντιληφθούν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πορεύονται με την ατζέντα της ακροδεξιάς.

«Η πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Αρνητική εξέλιξη φυσικά η άνοδος της ακροδεξιάς. Για να αναχαιτιστεί πανευρωπαϊκά, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δίνουν διέξοδο στους λαούς και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετούν την ατζέντα της. Ακούει η κ. Γεννηματά;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επέλεξε να σταθεί στην ισχυροποίηση των κεντροδεξιών φιλελεύθερων Ciudadanos, τονίζοντας πως αυτό αποδεικνύει ότι τα παλιά κόμματα όσο και οι λαϊκίστικες δυνάμεις δεν πείθουν.