Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συζήτησαν για το Κυπριακό και το Μακεδονικό, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στο Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Κουμουτσάκος της ΝΔ στάθηκε σε δύο σημεία που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. «Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της έντασης».

Σχετικά με την προστασία της ελληνικής μειονότητας , ο Γ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, αλλά τις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ζήτησε τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που ως ιστορική εθνική μειονότητα έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.