Ο πατέρας του Ασάνζ ζητά έκδοση του στην Αυστραλία – Αρνείται την «ειδική μεταχείριση» η κυβέρνηση

Ο Τζον Σίπτον, πατέρας του ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ , κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να παρέμβει μετά τη σύλληψη του (γεννημένου στην Αυστραλία) γιού του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, προκειμένου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για διαρροή εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρινσον, υπογράμμισε πως ο Ασάνζ δεν πρόκειται να έχει ειδική μεταχείριση από τις αυστραλιανές αρχές σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο Αυστραλό υπήκοο. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 70 βουλευτές της Βρετανίας ζητούν την έκδοση του στη Σουηδία για να δικαστεί σχετικά με καταγγελία περί σεξουαλικής επίθεσης. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώσει σύμφωνος με το αίτημα τους.
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επέμβουν και «να φέρουν τον γιο του σπίτι», καθώς μετά τη σύλληψη του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στην Αγγλία, αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για διαρροή εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον πρέπει με έναν λεπτό τρόπο να κάνουν κάτι. Μπορεί να λυθεί απλά προς ικανοποίηση όλων. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε μία συνάντηση μεταξύ ενός γερουσιαστή και αξιωματούχου του υπουργείου για την έκδοση του Τζούλιαν στην Αυστραλία», δήλωσε στην αυστραλιανή Herald Sun ο Σίπτον για τον γεννημένο στην Αυστραλία γιο του.

Παράλληλα, ανέφερε πως σοκαρίστηκε από την εικόνα του γιου του, που ζούσε επί περίπου επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. «Τον είδα, ο τρόπος που τον έσυραν κάτω στα σκαλιά οι αστυνομικοί, δεν φαινόταν καλά. Είμαι 74 ετών και δείχνω καλύτερα από εκείνον που είναι 47. Τέτοιο σοκ. Επί μήνες ζει σαν φυλακισμένος υψίστης ασφαλείας, δεν μπορεί ούτε στην τουαλέτα να πάει. Υπήρχαν κάμερες που παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση».

Αρνείται τη στήριξη σε Ασάνζ η Αυστραλία

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει ξεκαθαρίσει από τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «ειδική μεταχείριση» στον άνθρωπο που μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010, έφεραν στο φως της δημοσιότητας θηριωδίες των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Όταν οι Αυστραλοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο, αντιμετωπίζουν το δικαστικό σύστημα των χωρών στις οποίες βρίσκονται, δεν έχει σημασία πιο συγκεκριμένο αδίκημα υποτίθεται ότι έχουν κάνει. Έτσι δουλεύει το σύστημα. Ο κ. Ασάνζ θα λάβει την ίδια στήριξη που θα είχε οποιοσδήποτε Αυστραλός… δεν θα έχει ειδική μεταχείριση».

Αίτημα βρετανών βουλευτών για έκδοση του στη Σουηδία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, περισσότεροι από 70 Βρετανοί βουλευτές ζητούν με επιστολή από την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει «ό,τι μπορεί» για να επιτραπεί η έκδοση του Ασάνζ στην Σουηδία, αν οι σουηδικές αρχές υποβάλουν σχετικό αίτημα, προκειμένου να ανοίξει ξανά ο φάκελος σχετικά με τις κατηγορίες που προσάπτονται στον Ασάνζ για σεξουαλική παρενόχληση, υπόθεση η οποία δεν έχει προχωρήσει και ο Ασάνζ έχει διαψεύσει κάθε είδους υπόνοια.

«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να υποστηρίξετε μια ενέργεια που θα εγγυάται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα καταστεί δυνατό να εκδοθεί στην Σουηδία στην περίπτωση που η Σουηδία κάνει αίτημα έκδοσης. Αυτό θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η έρευνα για μια κατηγορία βιασμού και, αν είναι αρμόζον, να απαγγελθούν κατηγορίες και να γίνει δίκη», αναφέρει η επιστολή.

Συμφωνεί με την πρόταση τους ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως είναι αντίθετος με την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. «Αν υπάρχουν ισχυρισμοί σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής επίθεσης στα οποία πρέπει να απαντήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ, είναι στο χέρι του δικαστηρίου να το κρίνει. Πιστεύω ότι πρέπει να απαντήσει σε αυτά. Η ένσταση μου έγκειται στην έκδοση του στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύω πως τα WikiLeaks έφεραν στο φως την αλήθεια σχετικά με τα όσα έγιναν πραγματικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Δείτε εδώ την εκπομπή Ανασκόπηση για τη σύλληψη του Ασάνζ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις