Κρίσιμο τεστ για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αποτελούν οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία, που αριθμεί 13 εκατομμύρια κατοίκους και παράγει το 18,3% της χώρας. Οι κυβερνητικές κρίσεις των τελευταίων μηνών λόγω του προσφυγικού έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Άγκελα Μέρκελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επί σειρά ετών στενός της συνεργάτης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η υπεροχή της δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη εντός της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF), οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν στη Βαυαρία το 34% των ψήφων, χάνοντας έτσι σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν από το 20,6% στο 12%, οι Πράσινοι (Grüne) υπερδιπλασιάζουν τους ψήφους τους από 8,6% στο 19%. Το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) κυμαίνεται στο 10%, ενώ 10% συγκεντρώνει επίσης και το ακροδεξιό  AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ξεπερνούν το όριο εισόδου του 5% για να ξαναμπούν με ένα 5,5% στη βαυαρική βουλή και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) παραμένει με 4% εκτός κοινοβουλίου. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του CSU είναι πως το ταβάνι θεωρείται το 40%, όπως δήλωσε ο Robert Brannekaemper στο CNN. «Η Βαυαρία είναι μια πλούσια και ασφαλής πολιτεία και θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε το 60% των ψήφων. Ωστόσο λόγω του κλίματος που επικρατεί σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και γενικότερα παντού στην Ευρώπη, θεωρώ ότι το 40% είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε».

Ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ήδη πάρει αποστάσεις από τη Μέρκελ με τη στάση του τους τελευταίους μήνες, ζητώντας συνεχώς ακόμα πιο σκληρή γραμμή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Βαυαροί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη στάση της κυβέρνησης και αναμένεται να αποτυπώσουν τη δυσαρέσκεια τους στις κάλπες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, δεν αποκλείεται η παραίτηση του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τις κυριακάτικες εκλογές στη Βαυαρία, η έρευνα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest-dimap, έδειξε ότι ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός καταγράφει μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα, Ένωση Χριστιανοδημοκρατών βρισκόταν στο 26% χάνοντας τρεις μονάδες, ενώ τις ίδιες απώλειες κατέγραψε και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έπεσε στο 15%. Τα ποσοστά αυτά είναι για τα κυβερνητικά κόμματα τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη μέτρηση.