Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανερμάτιστο και ανυπόφορα κίτρινο τον Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε το κλίμα έντασης που υπήρξε στη Βουλή μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Κ. Μητοτάκη. Tόνισε ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή ανέπτυξε το πολιτικό και στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, όχι μόνο για το επόμενο διάστημα αλλά και για την επόμενη 4ετία, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως απολίτικο, ανερμάτιστο και ανυπόφορα κίτρινο. Για το αφορολόγητο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Menelaos Myrillas/ SOOC
|

Στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Πέμπτη στην τηλεόραση της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, με προσωπικές επιθέσεις προς τον πρωθυπουργό, κατάφερε να ρίξει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης πιο χαμηλά από ποτέ ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις «Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ακόμα και αρχηγός οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο -εξαιρώ φυσικά τη Χρυσή Αυγή, η οποία είναι μια άλλη υπόθεση- που να έχει κάνει μια τόσο εμπρηστική ομιλία, όχι μόνο σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά σε οποιαδήποτε διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Τόνισε επίσης ότι για το 2019, δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για την ανακούφιση των πολιτών, που έχουν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της κρίσης.
 
Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε σχέση με τη μείωση των φόρων σε ενέργεια, τρόφιμα, εστίαση και στην καταβολή της 13ης σύνταξης, κληθείς να απαντήσει εάν αυτά τα μέτρα είναι δεσμευτικά, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως ανέφερε, δεν μπορεί να απαντήσει για το τι θα κάνει μια επόμενη κυβέρνηση. «Ο ελληνικός λαός αποφασίζει με τη ψήφο του στις εκλογές  ποιος θα νομοθετήσει. Μια κυβέρνηση της ΝΔ, ενδεχομένως να θέλει να καταργήσει τη 13η σύνταξη και να μειώσει τους φόρους στους ολιγάρχες, η ΝΔ ενδεχομένως θα ήθελε να μειώσει κι άλλο τον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων, και θα ήθελε (όπως έχει πει) να καταργήσει το 8ωρο κάνοντας τους πολίτες να δουλεύουν όλοι 12ωρα».
 
Σχετικά με τα μόνιμα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τη στάση των θεσμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υποχρέωση της χώρας είναι να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Οι θεσμοί στο μόνο που έχουν να παρέμβουν είναι στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των μέτρων. Με βεβαιότητα σας λέω ότι τα μέτρα αυτά χωράνε απολύτως στο 2019 και δε δημιουργούν δημοσιονομικό κίνδυνο».
 
Για τις 120 δόσεις και την τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο ο Δ. Τζανακόπουλος  καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση κίνηση εντυπωσιασμού με σκοπό να θολώσει τα νερά, ανάλογη της τροπολογίας που είχε καταθέσει για τις συντάξεις την ώρα που η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως δεν θα περικοπούν. Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως το θέμα του αφορολογήτου, αφορά τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο ελέγχου των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ένωσης. Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να ξέρει τι σκοπεύει να κάνει η ΝΔ γιατί «άλλα κάνει η ΝΔ. ως αντιπολίτευση, άλλα λέει τώρα και άλλα μπορεί να κάνει μετά, εφόσον και αν ο μη γένοιτο κερδίσει τις εκλογές, πράγμα το οποίο δεν το βλέπω και εξαιρετικά πιθανόν», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «το αφορολόγητο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».
 
Για τις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβλεψε πως, παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας και παρά τη κυριαρχία στα μίντια του κίτρινου αφηγήματος που έχει υιοθετήσει η ΝΔ, ο ελληνικός λαός βλέπει τις αλλαγές και τις προσπάθειες. Ανέφερε παράλληλα ότι «κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», θεωρώντας όμως ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα «κατανοούν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατάφερε να βάλει τη χώρα στη σωστή τροχιά και σήμερα υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών και ελάφρυνσης».
 
 Κλείνοντας υπογράμμισε ότι στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», ενώ στάθηκε στον εναλλακτικό δρόμο που έχουν ακολουθήσει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία απέναντι στην ακροδεξιά ενίσχυση που παρατηρείται σε μια σειρά από χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Βορρά. Τέλος ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή, είναι και η πρώτη εκλογική μάχη μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα. Άρα, είναι αντικειμενικό γεγονός ότι θα πάρει και χαρακτηριστικά εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως και συμβαίνει. Νομίζω ότι αυτό είναι και αναπόφευκτο, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι είναι και εύλογο και θεμιτό».
 
 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις