Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόταση νόμου που εκσυγχρονίζει τον ορισμό του κακουργήματος του βιασμού, εμπλουτίζοντας την νομοθεσία και αυστηροποιώντας τις ποινές για το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ποινές για τα αδικήματα βιασμού προνοούν τη δια βίου φυλάκιση, ενώ αδικήματα βιασμού θεωρούνται μεταξύ άλλων, η σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης, η απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, ο εξαναγκασμός σε διάπραξη βιασμού και ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης.

Όπως αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα, «για αδικήματα χαμηλότερης σημασίας σε σύγκριση με τον βιασμό, όπως ο εξαναγκασμός σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα, η ποινή δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια», ενώ ξεκαθαρίζεται πως ο νέος νόμος θα πάψει να διαχωρίζει άντρες και γυναίκες.

Μία ακόμα αλλαγή που φέρεται να υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Νομικών του Κοινοβουλίου, είναι η υιοθέτηση αλλαγής του ορισμού της παιδικής πορνογραφίας, σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης της Interpol.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που σχολιάζουν την πρόταση νόμου και την επικείμενη υιοθέτησή του, τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. «Η πρόταση νόμου αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ορισμού του κακουργήματος του βιασμού έχει γίνει ενδεχομένως καθολικά αποδεκτή» αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ενώ η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, σχολίασε για την παιδική πορνογραφία πως «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούν τον πλέον ειδεχθές έγκλημα εναντίον παιδιών».