Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας το ανδρείκελο της Ουάσινγκτον, Χουάν Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις δράσεις της ΕΕ, που επιζητά να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε προεδρικές εκλογές, παραγνωρίζοντας ότι απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος τον Απρίλιο.

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής  και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Η ΝΔ είχε πάρει θέση από τον Απρίλιο

Υπενθυμίζεται ότι όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ  του Γκουαϊδό.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε ιστορικές στιγμές, όπου ενδεχομένως να πέσει ο Μαδούρο. Μακάρι να πέσει. Δεν πρόκειται για πραξικόπημα γιατί ο Μαδούρο έχει κάνει νοθεία στις εκλογές, έχει καταγγελθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι δικτάτορας και τύραννος και δεν το συζητάμε.

Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι εκλεγμένος. Έχει κλείσει στη φυλακή όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τις οικογένειες τους. Στις εκλογές τους είχε δώσει κάρτα του κόμματος και αν δεν την είχες δεν έπαιρνες μετά τα επιδόματα. Έχει κάτσει στην εξουσία τυρρανικά και αυτό δεν το λέει ο Γεωργιάδης, το λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν οι δημοσιογράφοι του είχαν επισημάνει πως πρόκειται για τον εκλεγμένο πρόεδρο μιας χώρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συνέκρινε τον Μαδούρο με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. «Για να τελειώσει η πλάκα, μη μου λέτε πρόεδρο τον Μαδούρο. Δικτάτορας του χειρίστου είδους είναι. Πρόεδρο έλεγε τον εαυτό του και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Πρόεδρος ήτανε; Έτσι είναι και ο Μαδούρο, το ίδιο πράγμα είναι».

Το σχετικό απόσπασμα μετά το 15:16