Η κυβέρνηση κατέληξε στην πρόταση του Άγγελου Μπίνη ως επικεφαλή του νεοσύστατου ελεγκτικού μηχανισμού καλούμενου ως Ενιαία Αρχή Διαφάνειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που έχει συμβουλευτεί το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Α. Μπίνης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Επιπλέον ο Α. Μπίνης από το 2015 εργάζεται ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον Ο.Ο.Σ.Α., ενώ έχει υπηρετήσει και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας για την οποία προτάθηκε ως επικεφαλής ο Μπίνης θεσπίστηκε με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος συγχωνεύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

Οι κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνουν επιπλέον λόγο και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μιλάνε για πλήρη ανεξαρτητοποίηση σε αντίθεση όπως λένε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα πρόσωπα που επέλεξε η κυβέρνηση για τη στελέχωση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύουν την επιλογή της για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση αλλά και την αναβάθμισή της. Πιο συγκεκριμένα, τα βιογραφικά του Ιωάννη Λιανού, της Καλλιόπης Μπενετάτου, της Μαρίας Ιωαννίδου και της Μαρίας – Ιωάννας Ράντου δίνουν την απάντησή τους σε όλους όσοι έσπευσαν να αποδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου προθέσεις χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής».

Επίσης η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της προς την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές «μόνο μια απλή σύγκριση με τα βιογραφικά εκείνων που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στις αρχές της αξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρως κομματικοποιήσει την Ανεξάρτητη Αρχή.

Αναφερόμενες στον αντικαταστάτη της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το non – paper αναφέρει ότι «το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Βασιλική Θάνου, την οποία ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, είναι ο καθηγητής στο Λονδίνο Ιωάννης Λιανός με τεράστιο κύρος σε όλη την ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού και προκρίνεται ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση.

Όπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, «αυτό είναι το μήνυμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας να εκπέμψει, πως οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα στελεχώνονται από τα πρόσωπα εκείνα που έχουν στη φαρέτρα τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους καθιστούν ως το πλέον κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση».

Στο non – paper υπενθυμίζεται ότι η Β. Θάνου, ήταν πρώην επικεφαλής δικαστής του Αρείου Πάγου και διορίστηκε στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019. Όπως υπογραμμίζεται ο διορισμός της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις «καθώς φάνηκε ότι εμπλεκόταν πολύ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα».

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει όντως διορίσει την κυρία Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία το 2015, προκαλώντας κάθε φορά έντονη κριτική ως προς τις περιστάσεις που οδήγησαν τελικώς στην επιλογή της».

Στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυβέρνηση πρότεινε τη Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε χειριστεί την υπόθεση με το καρτέλ των εργολάβων.

Σύμφωνα με το non – paper επιλέγοντας την Κ. Μπενετάτου, το Μαξίμου, «έδειξε και την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη που βρίσκονται μέσα στην Επιτροπή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και στη θέση της Αντιπροέδρου είχε τοποθετήσει ένα ακόμη σκληρό κομματικό στέλεχος, την Άννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά.

»Η πολιτικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε μόνο στους επικεφαλής, αλλά προχώρησε και στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού: σε μία θέση Γενικού Διευθυντή και δύο θέσεις Διευθυντών (σε σύνολο τεσσάρων). Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο από τα διορισθέντα πρόσωπα ήταν τοποθετημένα μέχρι πρόσφατα ως σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων ανώτατων στελεχών αυτής», καταλήγει το non – paper.