Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Real News», η κυβέρνηση δείχνει να καταλήγει στην απόφαση για fast track διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, προκειμένου να εκμηδενίσει κάθε κίνδυνο διάλυσης της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάβουν τις μηχανές προκειμένου η Αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Η θητεία του τωρινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου του 2020, αλλά με το ισχύον Σύνταγμα, οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου θα πρέπει να έχουν περατωθεί τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του, κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω αλλαγή εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση», ωστόσο επέμεινε πως το σύστημα της απλής αναλογικής είναι καταστροφικό. «Ένα κόμμα που παίρνει 40% θα πρέπει να μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι καταστροφική η απλή αναλογική. Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «αν θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας, να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να μπει στην απλή λογική».

Σημειώνεται ότι με απόφαση της προηγούμενης Βουλής κρίθηκε αναθεωρητέο το άρθρο που συνδέει την προεδρική εκλογή με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εφόσον δεν βρεθούν οι πλειοψηφίες των 200 και 180 ψήφων, με τη ΝΔ μπορεί να το αναθεωρήσει περνώντας την δική της πρόταση. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι «ως γνωστόν η δική μας πρόταση αναφέρεται στη δυνατότητα να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους για να μην γίνονται πρόωρες εκλογές».