Σε ανακοίνωση σχετικά με την άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου προχώρησε η κυβέρνηση καταθέτοντας και σχετική τροπολογία, κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο πρώτος που μίλησε επιχειρώντας μια κίνηση συμβολισμού, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση για άρση των capital controls ελήφθη μετά από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «καταστροφική πολιτική». Πιο συγκεκριμένα όπως είπε «Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολίτικης ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων».

Ακόμα ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιούλιου» ήταν ο λόγος για τον οποίο η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αποκαταστάθηκε. Αυτό όπως είπε «αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και βεβαία από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου δυόμιση δισεκατομμύρια  με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,9 % ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότηση τους. Καταλήγοντα είπε ότι κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας τεσσάρων ετών και ανοίγει για την Ελλάδα ένας άλλος κύκλος αισιοδοξίας για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος και κατέθεσε την τροπολογία για τα capital controls, κάνοντας παράλληλα αναφορές και στους οικονομικούς δείκτες.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί δεσμεύσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε θέσει κάνοντας λόγο στις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από την εκλογή της στις 7 Ιουλίου. Ο Χ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 22% και για τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορείες και ασφαλιστικά ταμεία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση «προχώρα στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα από 1η Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και με την εισήγηση σήμερα του συμβούλιου συστημικής ευστάθειας».

Στη συνέχεια ο υπουργός επιτέθηκε και αυτός με τη σειρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση διεξάγοντας το συμπέρασμα ότι τα capital controls επιβλήθηκαν «στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, η οικονομια, όπως αποτυπωνουν σχετικοι δεικτες, βελτιωνεται, το τραπεζικο συστημα σταθεροποιείται με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων».

Επίσης πρόσθεσε ότι «τα έντοκα γραμμάτια εκδόθηκαν με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Το επταετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα για πρώτη φορά από το 2014 το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική τα δε έσοδα ενισχύονται μετά τον Ιούλιο σε σχέση με τους τόκους.

Τέλος ο υπουργός αφού διαβεβαίωσε για τη θετική πορεία τη οικονομίας τόνισε ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι σημαντικό προχώρημα για την «κανονικοποίηση», όπως είπε, της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα σημείωσε ότι «συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας».

 

«Προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μια έντονη τοποθέτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα την οποία επιχειρεί να καλύψει επαναφέροντας την πολιτική πρακτική της «καμένης γης» την οποία όπως είπε δήθεν άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τους αφήσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα στο προσφυγικό στην οικονομία στη ΔΕΗ σε μια σειρά από ζητήματα επαναφέροντας στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή έρχεται να αντιμετωπίσει την ανικανότητα της δικής του κυβέρνησης, τη γνώστη πρακτική της καμένης γης».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «σήμερα ήρθε να ανακοινώσει εδώ στη Βουλή μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη που ήταν η άρση των capital controls». Ακόμα πρόσθεσε ότι η καταστροφική περίοδος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, έφερε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 4,5 % το οποίο όπως υποστηρίζει ο Δ. Τζανακόπουλος είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2031, στο 3,5% μέχρι το 2022.

Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή η αλλαγή «επέτρεψε και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, επέτρεψε και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, επέτρεψε και τη δυνατότητα να απορέσουμε να εξέλθουμε από τη μνημονική διαδικασία και σήμερα έρχεστε εσείς και επιχαίρεται ότι δήθεν μέσα σε έναν μήνα καταφέρατε να κάνετε όλα όσα δεν μπορούσαν να γίνουν στα τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να κατανοείτε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η πορεία των ελληνικών ομολόγων και αυτό ο κ. Σταϊκούρας το ξέρει πάρα πολύ καλά αλλά το υποκρύπτει, είναι καθοδική εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «φτάσαμε σε ιστορικά χαμηλά του δεκαετούς ομολόγου ήδη πριν από τις εκλογές. Ήδη είχαμε καταφέρει να κάνουμε εξόδους στις αγορές, οι οποίες στην πραγματικότητα επανέφεραν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2006 και αυτό το οποίο σήμερα γίνεται είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είπε «κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, καμία κουβέντα δεν έγινε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» ενώ παράλληλα απηύθυνε ερώτηση προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι οι στόχοι παραμένουν για το 2020 στο 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα βρεθούν τα χρήματα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες σκοπεύετε να κάνετε στις επιχειρήσεις και οι οποίες θα κοστίσουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ;».

Επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να καλυφτεί το κενό των φοροελαφρύνσεων κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει το σώμα του Κοινοβουλίου για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει αλλά και για το που θα εξεύρει τα χρήματα για την πραγμάτωση των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, πράγμα όπως σημείωσε, που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.