Ο Σ. Πέτσας, στην επίσημη ενημέρωση της γενικής γραμματείας Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στην Χαλκιδική και για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας που σάρωσε την περιοχή, τόνισε πως θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών. Ενημέρωσε ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση και το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τονίζοντας πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από το απόγευμα της Τετάρτης, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε πως ο νέος γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες. Συνέχισε λέγοντας πως οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την φονική καταιγίδα, ενημερώνοντας πως έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις υπήκοοι ξένων χωρών, και 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Ένας πολίτης αγνοείται και είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό του.

Δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα δώσει «έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής» ενώ ενημέρωσε ότι στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ (σ.σ Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισσας. επισημαίνοντας  ότι για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων. Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε πως δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, ενώ, όπως πρόσθεσε, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες.

«Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλαγές του προγράμματος Μητσοτάκη λόγω έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε την συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ενώ η υπουργός Παιδείας μέσω ανάρτησής της στο twitter ενημέρωσε πως αναβάλλεται και η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί  στο υπουργείο.