Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων όλης της χώρας έδωσαν φακέλους συμβάντων (τετραετίας) των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στόχος η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία αφορά στη μεταβολή του σημερινού Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης (ΣΕΕΚΚ), που ιδρύθηκε το 2002 για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, εκτάκτων ελέγχων και ερευνών στις φυλακές.

Το συγκεκριμένο σώμα υπαγόταν απευθείας στον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με αποστολή τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης, της εφαρμογής των διατάξεων του κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Μπορούσε μάλιστα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδίως για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων περί αδειών, της υφ’ όρον απόλυσης και της πειθαρχικής διαδικασίας, κάτι που σήμερα φαίνεται να μην τηρείται ή έχει γίνει «λάστιχο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Αρχικά υπάρχει η πρόθεση αντικατάστασης ή μεταμόρφωσης της δομής της με τη δημιουργία μικτής ομάδας 12 ατόμων, που θα αποτελείται από πάνοπλους αστυνομικούς τύπου… ΕΚΑΜ και στελέχη οικονομικών κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων, που θα προβαίνουν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε φυλακές της χώρας. Στόχος η δημιουργία και επέκταση αυτών των ομάδων κρούσης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτές οι ομάδες θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου για τις σύννομες συμπεριφορές υπαλλήλων σε ποινικά αδικήματα που διαπιστώνονται, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον εισαγγελέα.

Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης που χειρίζονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ και η μετατροπή των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Στα βασικά μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση συστημάτων απενεργοποίησης-«μπλοκαρίσματος» του σήματος κινητών τηλεφώνων, η τοποθέτηση καμερών σε όλους τους χώρους κάθε φυλακής, η εσωτερική φύλαξη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και η εξωτερική από στελέχη της Αστυνομίας.