H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, αναφέρει η ανακοίνωση, «ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών». Η Νέα Δημοκρατία (158 βουλευτές) εμφανίζεται να λαμβάνει τη συγκατάθεση του Κινήματος Αλλαγής (22 βουλευτές), της Ελληνική Λύσης (10 βουλευτές) και πιθανόν του Μέρα25 (9 βουλευτές), με τα τέσσερα κόμματα να αριθμούν μαζί συνολικά 199 βουλευτές.

Κατά τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης το μεγαλύτερο χάσμα προέκυψε με το κόμμα της Κουμουνδούρου. Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 86 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου και αν τελικά σε αυτούς προστεθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ακόμα, τότε είναι αδύνατον να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200. Το ΚΚΕ θα ξεκαθαρίσει τη θέση του όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Nick Paleologos / SOOC

«Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων»

Αρνητικός εμφανίσθηκε επί της αρχής στην κυβερνητική πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε μεν ότι αναμένει τις γραπτές προτάσεις από το κυβερνών κόμμα, όμως έκανε λόγο για πρόταση που μετατρέπει την ομογένεια σε αντικείμενο ψηφοθηρίας.

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο Κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Nick Paleologos / SOOC

Ξεκάθαρο «ναι» από Γεννηματά

Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά είπε ξεκάθαρο «ναι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν ότι σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πολιτικών. Συμφώνησαν πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύγκλιση διαπιστώθηκε και το θέμα της εκλογής αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό στη Βουλή, όμως ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Nick Paleologos / SOOC

«Η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο»

Από πλευράς του, ο Δ. Κουτσούμπας δεν πήρε σαφή θέση επί του νομοσχεδίου μετά τη συνάντηση, καθώς είπε ότι η οριστική στάση του ΚΚΕ θα καθοριστεί από την τελική μορφή του νομοσχεδίου. «Η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα τα ζητήματα που θέσαμε» σημείωσε ο επικεφαλής του κόμματος του Περισσού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει» προσέθεσε.

Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».

Nick Paleologos / SOOC

«Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς»

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.

Nick Paleologos / SOOC

«Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε»

Θετικός επί της αρχής εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε… Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», ανέφερε, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη.