Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, «παγώνουν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Σύμφωνα με την τροπολογία που φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς σταματούν έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021.

Ανάμεσα σε άλλα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «αναστέλλεται , μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

1.α. Θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί αυτοδικαίως κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, έργα τα οποία περατώθηκαν τουλάχιστον δέκα (10 έτη πριν από την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη δοθεί προς χρήση από τους αναδόχους στον φορέα κατασκευής ή/και στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατά νόμο πραγματική ή αυτοδίκαιη (πλασματική) οριστική παραλαβή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται δικαστικές εκκρεμότητες της αναθέτουσας αρχής κατά του αναδόχου.

β. Οι φορείς εκτέλεσης των έργων αυτών υποχρεούνται να καλέσουν άμεσα τους αναδόχους και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που τυχόν διακρατούν.

2.α. Δεν επιτρέπεται η μετάταξη, η μεταφορά ή η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει υφιστάμενες αποσπάσεις ή τη δυνατότητα παράτασης αυτών.

«Ψηφίζουν για δεύτερη φορά τροπολογία που παγώνει τις κατεδαφίσεις»

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη τροπολογία, τονίζοντας ότι είναι εξοργιστικό να ψηφίζουν για δεύτερη φορά από την πίσω πόρτα μια τροπολογία που παγώνει τις καεδαφίσεις.

«Ακόμα μια απόδειξη της αντιπεριβαλλοντικής ταυτότητας της ΝΔ. Παγώνουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες. Κατεδαφίσεις που ξεκίνησαν με προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Αλλά είναι εξοργιστικό να βγαίνουν ένα χρόνο φωτογραφίες σε κατεδαφίσεις που είχαμε ξεκινήσει και από την πίσω πόρτα να ψηφίζουν για δεύτερη φορά τροπολογία που παγώνει τις κατεδαφίσεις! Και τολμούν και μιλάνε για Μάνδρα, Μάτι, κλπ».