X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η κυβέρνηση προωθεί περαιτέρω απορρύθμιση στα εργασιακά και περιμένει «τύμπανα πολέμου» από την αντιπολίτευση

Ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» για τις αντιλαϊκές εργατικές σχέσεις, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να κρατήσει κλειστά χαρτιά για τις εργασιακές σχέσεις, αν και προωθεί τις «ελαστικές» σχέσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, μιλώντας για «ουσιαστικό εξορθολογισμό». Εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ότι θα ηχήσουν «τύμπανα πολέμου στα εργασιακά» από την αντιπολίτευση όταν κατατεθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει για τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβληθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να «κάνετε λίγο υπομονή για το ζήτημα αυτό, διότι θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση σύντομα την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο». Πρόσθεσε πως «τότε με χαρά θα συζητήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τον Τύπο, με την αντιπολίτευση, επί συγκεκριμένων όμως προτάσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών», σχετικά με τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός μίλησε για «περισσότερη ευελιξία» στο ωράριο των εργαζομένων, προσθέτοντας  ότι «εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση κατάργηση του 8ώρου». Προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, μιλώντας για «ουσιαστικό εξορθολογισμό». Θεώρησε βέβαιο ότι «αμέσως (μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση) θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού» γι’ αυτήν «ως προς το πόσο επιδιώκει να τα σηκώνει».

Αναφερόμενος στη Μόρια δήλωσε ότι είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης  και πρόσθεσε πως «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες», μιλώντας για «υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες» που «θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση». Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία ενός νέου μόνιμου ΚΥΤ στη Λέσβο, για το οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν θα είναι «κλειστό κέντρο», όρος στον οποίο επιμένει η κυβέρνηση, αλλά θεωρητικά αντιτίθεται η ΕΕ.

Αοριστολογίες Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά – Προαναγγελία για νέο κέντρο στη Λέσβο παρά την τραγωδία στη Μόρια

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές συμβάσεις, ισχυρίστηκε  ότι είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης και, μη βλέποντας καμία ευθύνη στη δική του κυβέρνηση, θέλησε άλλη μια φορά να τη μεταθέσει στους ίδιους τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες» και μιλώντας για «υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες» που «θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση». Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου ΚΥΤ στη Λέσβο, για το οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. Για το οποίο βέβαια δεν διευκρίνισε αν θα είναι «κλειστό κέντρο», όρος στον οποίο επιμένει η κυβέρνηση, αλλά αντιτίθεται η ΕΕ, δηλώνοντας ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις