Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ισημερινού και του κινήματος των αυτοχθόνων μετά το δωδεκαήμερο μαζικών κινητοποίησεων κατά των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνειο από το ΔΝΤ, με την ανάκληση της ισχύος του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων και η τιμή τους αυξήθηκε στα πρατήρια κατά 100% και πλέον.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα, που θα ακυρώσει το διάταγμα 883», με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων και, «με αυτή τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, Αρνό Περάλ, που ανέλαβε μαζί με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία μεσολαβητικό ρόλο.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονταν σε όλες τις περιοχές μας αίρονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE).

H ανακοίνωση τη συμφωνίας έφερε πανηγυρισμούς στο Κίτο, που παρέλυσε τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, με αποκλεισμούς δρόμων, αναστολή των συγκοινωνιών και της λειτουργίας των περισσότερων εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας αργού, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση του Λενίν Μορένο να αναστείλει τη διανομή σχεδόν το 70% της παραγωγής αργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συγκρούσεις με την αστυνομία από τις 3 Οκτωβρίου 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 1.340 τραυματίστηκαν και 1.152 προσήχθησαν ή συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.