X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έπεισε το Κογκρέσο για τον Σολεϊμανί

Μετά από απόρρητες ενημερώσεις στη Βουλή και τη Γερουσία, μέλη του Κογκρέσου είπαν ότι η διακυβέρνηση Trump δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι η εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Qassim Suleimani είχε αποτρέψει μια επικείμενη απειλή στους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έπεισε το Κογκρέσο για τον Σολεϊμανί
|

Δημοσιεύτηκε στο The Intercept

“Δεν πήραμε πληροφορίες μέσα σε αυτή την ενημέρωση ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη, επικείμενη απειλή την οποία σταματήσαμε μέσω της επιχείρησης η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.” είπε σε δημοσιογράφους ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών απ’ το Κονέκτικατ, Chris Murphy. “Μπορώ να πω πως ήμουν έκπληκτος και θλιμμένος που δεν μας παρουσιάστηκαν αυτές οι πληροφορίες, μάλλον επειδή δεν υπάρχουν.


Ο Chuck Schumer, αρχηγός της μειοψηφίας στη Γερουσία, είπε στους δημοσιογράφους ότι 97 γερουσιαστές παρευρέθηκαν στην ενημέρωση και 15 απ’αυτούς είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις. “Υπήρχαν τόσες σημαντικές  ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησαν” είπε ο Schumer στην ενημέρωση της Τετάρτης , ο Υπουργός Άμυνας Mark Esper, ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo, η διευθύντρια της CIA Gina Haspel και ο στρατηγός Mark Milley που προΐσταται του ΓΕΕΘΑ.

 

“Όταν οι ερωτήσεις άρχισαν να δυσκολεύουν, αποχώρησαν” ανέφερε ο Schumer. “Έχω ζητήσει τη δέσμευση τους ότι θα επιστρέψουν όλοι εντός μιας εβδομάδας, μια δέσμευση που όμως δεν έχουμε πάρει”.

 

Αυτή ήταν η πρώτη ενημέρωση της διακυβέρνησης Trump σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Έρχεται αφού το Ιράν ανταπέδωσε το βράδυ της Τρίτης πυροδοτώντας βαλλιστικούς πυραύλους σε μια Ιρακινή βάση, στην οποία στεγάζονται κάποια μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε στα σχόλια του το πρωί της Τετάρτης ότι κανένας Αμερικανός ή Ιρακινός δεν είχαν σκοτωθεί απ’ την Ιρανική επίθεση. Το Πεντάγωνο υποπτεύεται ότι οι Ιρανοί απέφυγαν σκόπιμα να σκοτώσουν ανθρώπους, σύμφωνα με αναφορές σε ειδήσεις.

 

Ο ισχυρισμός ότι η δολοφονία ήρθε ως απάντηση σε μια “επικείμενη απειλή” σε αμερικανικά στρατεύματα ή διπλωμάτες στην περιοχή είναι βασικός στην διαμόρφωση της νομικής αιτιολόγησης της επιχείρησης απ’την διακυβέρνηση Trump.


Μετά την επιχείρηση την προηγούμενη εβδομάδα ο Pompeo είπε στο CNN ότι ο Suleimani σχεδίαζε μία ενέργεια που θα έβαζε σε κίνδυνο “δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες αμερικάνικες ζωές”. Ο Esper είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι ήταν πιο ¨σωστό να λέμε” ότι η απειλή ήταν “μέρες” και όχι εβδομάδες, μακριά. Μα όταν του ζητήθηκαν λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα σχετικά με τι ήταν  η επικείμενη απειλή, ο Pompeo απέφυγε την ερώτηση αναφέροντας ένα περιστατικό στις 27 Δεκεμβρίου όπου είχε λάβει χώρα επίθεση με ρουκέτα από ένοπλη ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αμερικάνου μισθοφόρου.

 

Οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών στο Σώμα ήταν εξίσου επικριτικές για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που είχε ο Trump πριν από την παραγγελία της δολοφονίας.

 

“Κάθε φορά μας έλεγαν: Σίγουρα, υπάρχει μια επικείμενη απειλή, δείτε απλά τις πληροφορίες, είναι πραγματικά επικείμενη’. Και τίποτα δεν μας έδειξαν”, δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών απο το Wisconsin Mark Pocan σε συνέντευξη Τύπου μετά την ενημέρωση του Σώματος. “Ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη. Τίποτα περισσότερο δεν μας δόθηκε γι ‘αυτό.”

 

Μετά την ενημέρωση του Σώματος, η βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Washington Pramila Jayapal δήλωσε ότι ο Trump “δεν έχει καμία ένδειξη άμεσης απειλής ή επίθεσης, και αυτό που λέμε προέρχεται από διαβαθμισμένη ενημέρωση. Όπου και πάλι, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει επικείμενη απειλή. ” 

 

Η Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Σώμα θα εκδώσει ένα ψήφισμα περί πολεμικής σύρραξης ώστε να αναγκάσει τον Trump να σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, εκτός εάν το επιτρέπει το Κογκρέσο.

 

Ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο πιο δημοφιλής Ρεπουμπλικανός της Utah, Mike Lee, δήλωσαν ότι ήταν ανοιχτοί στο ψήφισμα μετά την ενημέρωση που είχαν, την οποία ο Lee βρήκε εξευτελιστική λόγω της έλλειψης στοιχείων. “Μπήκα αναποφάσιστος, εξήλθα αποφασισμένος”, είπε ο Lee. “Ειδικά εξαιτίας του τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης.”

 

Το Fox News έκοψε τον Lee, γιατί είπε στους δημοσιογράφους ότι η ενημέρωση ήταν “ίσως η χειρότερη που έχω συμμετάσχει, τουλάχιστον σε στρατιωτικά ζητήματα, στα εννέα χρόνια που έχω υπηρετήσει στη Γερουσία των ΗΠΑ”.

 

“Αυτό που μας είπαν ξανά και ξανά ήταν:” Κοιτάξτε, αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη, ήταν ένας κακός, έπρεπε να το κάνουμε και δεν μπορούμε να έχουμε διαφωνίες ανάμεσά μας, μέσα στην κυβέρνησή μας γιατί στέλνουμε λανθασμένο μήνυμα στους Ιρανούς, “και νομίζω ότι αυτό είναι εντελώς λάθος”, δήλωσε ο Lee σε δημοσιογράφους.

 

Τα γεράκια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποστήριξαν τη θέση που παρουσίασε η διοίκηση του Trump. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γερουσιαστής Marco Rubio, R-Fla., ανέφερε μια «σειρά πληροφοριών που δείχνει ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό που είχαμε δει στο παρελθόν».

 

“Σε συνδυασμό με πρόσφατα γεγονότα, των τελευταίων 2 μηνών, μια αύξηση όχι μόνο στον όγκο των επιθέσεων αλλά και στη φονικότητα των όπλων που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν, μια σειρά πληροφοριών και το γεγονός ότι ταξίδευε στη περιοχή, όλα αυτά μαζί και σε συνδυασμό με το ότι προσπάθησαν να εισβάλλουν στη πρεσβεία μας, τα βάζεις όλα αυτά μαζί και καταλήγεις στο λογικό συμπέρασμα ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κι αν δε δρούσαμε τώρα, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες Αμερικάνων θα μπορούσαν να πεθάνουν”, είπε ο Rubio.

 

Μέλη του Κογκρέσου είπαν επίσης ότι εκείνοι που μας ενημέρωσαν επικαλέστηκαν το από 2002 ψήφισμα Χρήση Στρατιωτικής Επέμβασης ως τη νομική βάση για το χτύπημα. Το ψήφισμα, το οποίο πέρασε 17 χρόνια πριν, είχε ως στόχο την έγκριση για στρατιωτική επέμβαση κατά της κυβέρνησης του Saddam Hussein και το κείμενο αυτού επιτρέπει την επέμβαση ως άμυνα “ενάντια στη συνεχόμενη απειλή που συνιστά το Ιράκ”

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Barbara Lee από τη Καλιφόρνια, είπε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση ότι ήταν απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί το ψήφισμα του 2002 ως νομική βάση για το χτύπημα ενάντια στον Suleimani. “Πρώτα απ’όλα, πιθανότατα λιγότεροι από το 25% των μελών του Κογκρέσου που είναι σήμερα εδώ, ήταν και το 2002” είπε η Lee. “Το οποίο σημαίνει ότι δεν είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους ή να ψηφίσουν για οποιαδήποτε έγκριση για χρήση στρατιωτικής δύναμης εκ μέρους των ψηφοφόρων τους”

 

 

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις