Στην τοποθέτηση του για το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους, που πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή και οδεύει στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γ. Γεραπετρίτης δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση για την πλήρη αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάργηση της αυτονομίας τους. Ο υπουργός υποστήριξε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι που έχουν ήδη ανοίξει και δεσμεύτηκε προσωπικά για αυτό.
«Θέλω να διαβεβαιώσω, για πολλοστή φορά, ότι αυτό το νομοσχέδιο κλειδώνει 100%, και θέλω να το πάρετε τοις μετρητοίς ως προσωπική μου δέσμευση, κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχει ήδη εκκινήσει προκαταρκτική εξέταση -γιατί τα ελεγκτικά Σώματα διενεργούν και προκαταρκτική εξέταση, με παραγγελία του εισαγγελέα- η υπόθεση κλείνει μόνο με εισαγγελική παραγγελία. Άρα δεν νοείται, σε καμία περίπτωση, να κλείσει υπόθεση. Επίσης, σε όσες υποθέσεις δεν έχει εκκινήσει προκαταρκτική εξέταση, όλες οι υποθέσεις, μέχρι τελευταίας, εξακολουθούν υφιστάμενες και υπάρχει ρητή αναφορά ότι συνεχίζουν, μέχρις εσχάτων.
Σε ό,τι με αφορά, ρυθμιστικά τουλάχιστον, εγώ έχω διασφαλίσει ότι όλες οι έρευνες θα συνεχιστούν ως το τέλος», τόνισε και επισήμανε ότι η νέα Αρχή που θα συσταθεί, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θα έχει και πολλές εσωτερικές δομές ελέγχου».
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να μην υπάρξει μεταβατική περίοδος όπου θα οριστεί ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά να τοποθετηθεί με αμερόληπτη διαδικασία και με αυξημένη πλειοψηφία, από τη Βουλή, ο επικεφαλής της Αρχής, όπως γίνεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές.
«Αποκομματικοποίηση» και όχι κατάργηση ΣΕΠΕ και ΣΔΟΕ ευαγγελίζεται η κυβέρνηση
Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, που υποστήριξε ότι τίθεται θέμα για το αν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως οποιοσδήποτε επιλεγεί για θέση με αποφασιστική αρμοδιότητα, αν κρίνει ότι πρέπει να βάλει υπόθεση που ερευνάται στο συρτάρι, τότε αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.
Αναφερόμενος στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που θα ετοιμάσει τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για άμισθη Επιτροπή που θα αναφέρεται στην κυβέρνηση και στη Βουλή και δεν θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.
«Πρόκειται για μία επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη, όλα τα μέλη της επιτροπής εκ προσωπικοτήτων είναι άμισθα, δεν λαμβάνουν αμοιβή, δεν υπάρχει κόστος εγκατάστασης διότι θα εγκατασταθούν στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και η επιτροπή αυτή δεν θα λάβει αποφάσεις που θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για επιτροπή, συμβουλευτική του πρωθυπουργού, η οποία θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν. Είναι προφανές ότι η τελική κρίση ανήκει, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους, στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα να υπάρχει αποφασιστική λειτουργική αρμοδιότητα στην Επιτροπή».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για πολυέξοδες φιέστες, που δεν θα εκφράζουν το νόημα της νέας εποχής. «Το 2021 είναι μια μεγάλη στιγμή συμβολισμού, πρέπει να είναι μια στιγμή ενότητας για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο δεκαετούς κρίσης που προχωράμε μπροστά. Θα ήταν τραγικό, η χώρα μας μετά από τόσες θυσίες, να μπει σε μια λογική με φιέστες πολυέξοδες και με πράγματα που ενδεχομένως θα μας πληγώσουν και δεν θα εκφράσουν και το νόημα αυτής της νέας συγκυρίας, μετά την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου