Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών, έως το τέλος του χρόνου η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα. «Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική Άμυνα.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σήμερα (Τρίτη), γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.

«Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
  • Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
  • Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
  • Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
  • Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο Στ. Πέτσας, για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.

Μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε, επίσης, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή και που αφορά πρωτίστως την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

«Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που, όπως εκτίμησε, σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον, καθώς ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η “ευημερία για όλους” δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» δήλωσε ο Στ. Πέτσας.

Πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων και παράταση των αιτήσεων για προστασία της α΄ κατοικίας

Τη σύσταση 800 θέσεων συνοριοφυλάκων, την παράταση έως 30/4/2020 της προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες με σκοπό την προστασία της 1ης τους κατοικίας, και την παράταση έως 1/3/2020 των συμβάσεων εργαζόμενων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών στα Προαναχωρισακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών” προβλέπει – μεταξύ άλλων – το νομοσχέδιο με τίτλο “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις”.

Το νομοσχέδιο, αρμοδιότητας 15 συνολικά υπουργείων, εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίζεται αργά σήμερα από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.