Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι, ακόμα και με ένα εμβόλιο, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κινδυνεύει να είναι «ασταθής», ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης των θεραπειών.

«Παρόλο που οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, κατά την έναρξη ετήσιου φόρουμ κεντρικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επικεντρωθεί σε περισσότερες αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης και φθηνά δάνεια για τις τράπεζες, όταν συγκεντρώσει το νέο πακέτο τόνωσης τον επόμενο μήνα (Ταμείο Ανάκαμψης) για να βοηθήσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ που πλήττεται από πανδημία, δήλωσε.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στις τωρινές συνθήκες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας», υπογράμμισε στην ομιλία της, συγκρίνοντας την τωρινή ύφεση με την κρίση της Lehman Brothers το 2008. «Πρόκειται για μια ύφεση στις υπηρεσίες και όχι για ύφεση σε διαρκή αγαθά», προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» επανέλαβε τονίζοντας την σημασία των εργαλείων PEPP και TLTRO «τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους και μπορούν να προσαρμοστούν εκ νέου».

Ωστόσο η Λαγκάρντ περιόρισε την εκτεταμένη αισιοδοξία που δημιούργησε η είδηση για το εμβόλιο της Pfizer, λέγοντας ότι «ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού άρα και κύκλους πιο σκληρών περιορισμών έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία».