Πολλοί από τους κατοίκους χωριών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του εγκέλαδου, πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές και σε ξενοδοχεία.

Τεχνικά κλιμάκια μηχανικών διενεργούν αυτοψία προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτήρια, ενώ το νησί αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λευκάδα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Ιθάκη και Λευκάδα

Ο Π. Σγουρίδης ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα.

«Μπαίνουμε σε παρατεταμένη μετασεισμική περίοδο διάρκειας έως και τριών εβδομάδων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό» τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη του κλιμακίου.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες: Μία 70χρονη, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στο χωριό Πόντι της Βασιλική και μία 82χρονη το Αθάνι, που καταπλακώθηκε από μάντρα.

Οι ζημιές, που έχει υποστεί το νησί της Λευκάδας σε σπίτια, αλλά και σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης) είναι σοβαρές. Πολλά σπίτια κρίνονται ακατάλληλοι και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ στήθηκαν και σκηνές στον Άγιο Πέτρο, στο Αθάνι και στο Δράγανο που «χτυπήθηκαν» ιδιαίτερα από το χτύπημα του εγκέλαδου. 

Από την Τετάρτη, στο Δήμο και την Περιφέρεια θα λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων.

'Εντονη μετασεισμική ακολουθία

Έντονη είναι και η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα mylefkada.gr, καταγράφηκαν 64 μετασεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος μέσα σε 15 ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Εκτός από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Αθάνι Δράγανο, Άγιος Πέτρος και Βασιλική μετρούν τις πληγές τους. Δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω κατολισθήσεων, η παραλία των Εγκρεμνών εξαφανίστηκε, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι κατέρρευσε και ο δρόμος για τον Άγιο Νικήτα είναι γεμάτος βράχους.

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και με εστιακό βάθμος μόλις 5 χιλιόμετρα. Τον αισθανθήκαμε σαν 8 βαθμούς» είπε στο in.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ.Χαλικιάς, τονίζοντας ότι έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Το παραπάνω βίντεο δημοσιεύτηκε στο mylefkada.gr. Ο δημιουργός του, Σπύρος Κολυβάς, βρισκόταν για ψάρεμα ανοιχτά από την παραλία Εγκρεμνοί, την ώρα του ισχυρού σεισμού.