Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησης του, μετά από μαζικές διαδηλώσεις σχεδόν δύο εβδομάδων στους δρόμους της χώρας, λόγω της πρόθεσης του για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. Ανάμεσα σε άλλα, προβλεπόταν η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και «αναδιάρθρωση» του ενεργειακού τομέα, που αποτελούσε απαίτηση των πιθανών ξένων επενδυτών.

Ο Χαρίρι ζήτησε να προστατευθεί η δημόσια ειρήνη και τόνισε σέβεται την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή. «Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο και χρειαζόμαστε ένα σοκ προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Πρόκειται να μεταβώ στο προεδρικό παλάτι για να υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται στην επιθυμία και την απαίτηση των χιλιάδων Λιβανέζων για αλλαγή».

Ξεσηκωμός των πολιτών στον Λίβανο ενάντια στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να ανοίξουν τους δρόμους, αναφέροντας ότι οι πολίτες «έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά», όμως τόνισε ότι αυτό ισχύει «μόνο για τις δημόσιες πλατείες». Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές καταγγέλλουν την βία των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος τους.

Ο 21χρονος κινηματογραφιστής Πιερ Μουζανάρ, ένας από τους διαδηλωτές που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους δήλωσε στο Αljazeera, ότι δεν πρόκειται να αρκεστούν στην παραίτηση Χαρίρι. «Η παραίτηση του είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται να παραμείνουμε στους δρόμους. Ο Χαρίρι αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ελπίζω να μην πιστεύει κανείς ότι η δουλειά μας έχει τελειώσει».

Διαδηλωτές έχουν καταγγείλει ότι τις περασμένες μέρες εκατοντάδες μαυροφορεμένοι άνδρες της Χεζμπολάχ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, επιχειρώντας να τους ωθήσουν σε υποχώρηση. Ο Μουζανάρ δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο οι δυνάμεις του Χαρίρι που στέλνει τις δυνάμεις του για να μας επιτεθούν και να καταστρέψουν αυτό που έχουμε».

Οι ΗΠΑ ζητούν «σταθερότητα» και «μεταρρυθμίσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό μιας «αποτελεσματικής κυβέρνησης», ισχυριζόμενος ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν πως οι πολίτες του Λιβάνου θέλουν μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έδωσε και μήνυμα για την αποχώρηση των διαδηλωτών από τους δρόμους.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις εθνικής ενότητας τις τελευταίες 13 ημέρες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα», που είναι ότι «ο λαός του Λιβάνου θέλει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το τέλος της ενδημικής διαφθοράς. Πρέπει να σταματήσει κάθε βίαιη ή προκλητική ενέργεια».