Ακομα περισσότερο έκθετοι στο «εμβληματικό έργο» του Μεγάλου Περιπάτου είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και συνολικά πλέον η κυβέρνηση, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ξεκίνησε η «πιλοτική λειτουργία» κόστους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο δικαίωσε πολίτη που είχε προσφύγει κατά της απόφασης, κρίνοντας ότι η επίκληση της πανδημίας που αναφερόταν ως ο λόγος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας ήταν προσχηματική. «Το έργο συνεχίζεται κανονικά» απαντάει απλά ο δήμος, αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας το ότι η πιλοτική εφαρμογή κρ.ιθηκε παράνομη με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Στις 7 Ιουλίου ένας πολίτης της Αθήνας είχε προσφύγει στο Συμβουλιο της Επικρατείας κατά των Υπουρικών Αποφάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου», καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του έργου. Ηπρώτη υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 21 Μαϊου και αναφέρει ότι «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας». Τρεις μήνες μετά, με απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών παρατάθηκε για αλλους τρεις μήνες η απόφαση.

Το ΣτΕ συνεδρίασε στις 30 Σεπτεμβρίου και σε μία απόφαση – χαστούκι για δήμο Αθηναίων και κυβέρνηση, έκρινε άκυρες τις αποφάσεις. Όπως αναφέρεται μάλιστα, ο δήμος Αθηναίων παρενέβη ενάντια στην προσφυγή του πολίτη, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε την παρέμβασή του. Στο σκεπτικό του, που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι «τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς, κατά την εκτεθείσα στην προηγούμενη σκέψη έννοια των επίμαχων εξουσιοδοτικών διατάξεων, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσου και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

Η ακύρωση από το ΣτΕ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο “Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19”, της ΚΥΑ δηλαδή που έθεσε το κανονιστικό πλαίσιο για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τον Μεγάλο Περίπατο, δικαιώνει την Ανοιχτή Πόλη: για την κριτική που άσκησε στην ΚΥΑ και την πορεία του έργου, για την καταψήφιση και την καταγγελία των διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό, για την καταψήφιση της παράτασης των μέτρων.

Η fast-track διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μπακογιάννης με την κάλυψη της κυβέρνησης – χωρίς διαβούλευση, με πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις και με αυθαίρετες προμήθειες των 2 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ενώ υπήρχε δέσμευση ότι θα ήταν χαμηλού κόστους – βρίσκεται πλέον στον αέρα. Η εργαλειακή επίκληση της πανδημίας για τη νομιμοποίηση παρεμβάσεων που αναστάτωσαν την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ μάλιστα αυτοί συνωστίζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν είναι ενδεικτική μόνο της υποκρισίας με την οποία χειρίστηκε το θέμα η δημοτική αρχή, αλλά θέτει κι ένα σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων. Για την Ανοιχτή Πόλη, η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ευκαιρία για να μαζέψει ο κ. Μπακογιάννης τη μακέτα που επέβαλε στο κέντρο της πόλης.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει πρόταση για την πόλη. Επιθυμία μας είναι το θέμα του δημόσιου χώρου να επανατεθεί με όρους ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες και μετά από μια ουσιαστική και δομημένη διαβούλευση. Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή να πήρε το μήνυμα.

«Στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων 2 εκατομμύρια και στους κατοίκους μόνο ταλαιπωρία»

Ανακοίνωση για την ακύρωση στο ΣτΕ των Υπουργικών Αποφάσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε η λειτουργία της «πιλοτικής εφαρμογής» του Μεγάλου Περιπάτου εξέδωσε η παράταξη «Αντικαπιταλιστικη Ανατροπή στην Αθήνα», καταγγέλλοντας ότι «η δημαρχία Μπακογιάννη χρέωσε ανερυθρύαστα την πόλη και τους κατοίκους με 2.000.000 ευρώ, ενώ όλη η μεθόδευση της αποδεικνύει πολιτικό κυνισμό, απόλυτη πρόσδεση στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, πλήρη απαξίωση ακόμα και των στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας και κυρίως χλευασμό των λαϊκών αναγκών».

«Στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων 2 εκατομμύρια και στους κατοίκους μόνο ταλαιπωρία»