X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η μεγάλη ανατροπή στην Ιρλανδία

Στο 24% το Σιν Φέιν, στο 7,4% οι Πράσινοι και ήδη το Σιν Φέιν ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφές με τα μικρότερα, άλλα αριστερά κόμματα της χώρας και διερευνά την πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας.
Η μεγάλη ανατροπή στην Ιρλανδία
|

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το Σιν Φέιν είναι με βεβαιότητα το πρώτο κόμμα στην Ιρλανδία. Ιστορική στιγμή για το πάλαι ποτέ πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army, IRA), του οποίου η ηγέτις, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, ήδη ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφές με μικρότερα αριστερά κόμματα και διερευνά την πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο ποσοστό που τους έδινε το χτεσινό έξιτ πολ θρίλερ, με 22,2% και 22,1% τα δύο κεντροδεξιά κόμματα (Φάιν Γκέιλ και Φιάννα Φάιλ) που εναλλάσσονταν στην εξουσία μέχρι σήμερα, Όλο το περιθώριο λάθους του έξιτ πολ πήγε, όπως φαίνεται, στο Σιν Φέιν, το οποίο και μπορεί τώρα να συζητά για συνεργασία με τους Πράσινους (7,4%), τους Εργατικούς (4,1%) και τμήμα των ανεξαρτήτων (12.1%). Παρ’ ότι οι αναλυτές θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση, με όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Ανησυχία για την πολιτική του Σιν Φειν στο θέμα της στάσης της Ιρλανδίας στο Μπρέξιτ, καθώς δεν είναι πια τόσο μακρυνή η πιθανότητα σχηματιαμού κυβέρνησης, εκφράζουν ήδη βρετανικές πηγές.

Με το τραγούδι Hello Mary Lou του Ρίκυ Νέλσον την υποδέχτηκαν οι οπαδοί της, και έτσι χαιρέτησε τη νίκη και του τουίτερ του κόμματος.

Η καταμέτρηση στην Ιρλανδία άρχισε σήμερα, Κυριακή, επομένη των εκλογών, στις εννέα το πρωί, και γύρω στις 3:30μμ τοπική ώρα η ηγέτις του Σιν Φέιν μετέβη στα γραφεία του ιστορικού κόμματος, όπου την περίμεναν ενθουσιασμένοι οι ψηφοφόροι.

Η μεταφορά της ψηφοφορίας από την Κυριακή, που γινόταν επί σχεδόν έναν αιώνα, στο Σάββατο, δεν φαίνεται να επηρέασε την προσέλευση, παρά τις σχετικές ανησυχίες.

Παρά την ακραία κακοκαιρία και την καταιγίδα Κιάρα που έπληττε τη χώρα, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες το Σάββατο. Περίπου 3,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι καλούνταν να ψηφίσουν σε 6.500 εκλογικά τμήματα των 39 περιφερειών της χώρας τους εκλεκτούς τους. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ιρλανδοί και Βρετανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, εφόσον έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ιρλανδική Βουλή έχει 160 έδρες και για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται τουλάχιστον 80. Η σύγκληση της νέας βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Από τους 516 υποψήφιους που ζήτησαν τη ψήφο του Ιρλανδικού λαού, μόλις οι 160 είναι γυναίκες.

Στις προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει το Φάιν Γκάελ 47 έδρες, το Φιάννα Φάιλ 45, το Σιν Φέιν 22, οι Εργατικοί επτά και οι λοιπές είχαν μοιραστεί σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είχε αποδειχθεί δύσκολος και οι σχετικές επαφές κράτησαν σχεδόν τρίμηνο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις