Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να υποβάλλει σήμερα Παρασκευή την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά από 1059 ημέρες, όπως είχε ανακοινώσει στις 24 Μαΐου. Τότε, η Τ. Μέι είχε αναγνωρίσει το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές να αποδεχτούν την συμφωνία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας δακρυσμένη ότι πρόκειται να παραιτηθεί οριστικά στις 7 Ιουνίου. Μέχρι να βρεθεί ο ή η διάδοχός της, η Τ. Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, κάθε υποψήφιος για τη διαδοχή της Τ. Μέι θα πρέπει να κερδίσει την στήριξη οκτώ συναδέλφων του, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει μια σειρά από ψηφοφορίες έως ότου προκύψει ο αριθμός των τελικών δύο υποψηφίων. Οι βουλευτές επιλέγουν σε μυστική διαδικασία έναν υποψήφιο, με την ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας. Η όλη διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί την ομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Συντηρητικοί δεν χρειάζεται απαραίτητα να κηρύξουν εθνικές εκλογές για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού.
 
Οι 11 πιθανοί υποψήφιοι που αναμένεται να διεκδικήσουν το πρωθυπουργικό χρίσμα είναι οι ακόλουθοι: Άντρεα Λίντσομ, Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Ράαμπ,  Έστερ ΜακΒέι, Τζέρεμι Χάντ, Μάικλ Γκόουβ, Ματ Χάνκοκ, Μαρκ Χάρπερ, Ρόρι Στιούαρτ, Σάζιντ Τζάβιντ, Σαμ Γκίμαχ. O πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπ. Τζόνσον δείχνει να είναι το φαβορί σύμφωνα με το BBC, με τους περισσότερους υποψηφίους να είναι άνω των 55 ετών.


Τι θα συμβεί με το Brexit;

 
Ακόμα και με την αποχώρηση της Τ. Μέι, το Brexit θα παραμείνει στο προσκήνιο και για τους διαδόχους της. Πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές σχετικλα με το Brexit. Πρώτον, όπως ο Ρόρι Στιούαρτ είχε προτείνει, μια επιλογή είναι να περάσει η συμφωνία της Τ. Μέι για το Brexit. Μια δεύτερη απόπειρα διευθέτησης του θέματος είναι η επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που οι περισσότεροι από τους υποψηφίους επιθυμούν, Ωστόσο η ΕΕ έχει επισημάνει ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι δύσκολο να αλλάξει. Δεν υπάρχει επίσης εγγύηση ότι μια αναθεωρημένη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από την προθεσμία για το Brexit, με τον Μπ. Τζόνσον να έχει επισημάνει για παράδειγμα ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου «με ή χωρίς συμφωνία». Μια τρίτη επιλογή είναι να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς κάποια συμφωνία, κόβοντας έτσι οποιαδήποτε σχέση με την ΕΕ, όμως κάτι τέτοιο θα είναι προβληματικό και έχει απορριφθεί από τους βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου.