Τα media φοβούνται τις …ειδήσεις
 
Του Γιάννη Αγιάννη
 
Η αποσιώπηση των γεγονότων είναι βαρύ ολίσθημα για τα ΜΜΕ.  Αυτό συνέβη για μια ακόμη φορά με την περίπτωση της αυτοκτονίας του Δημήτρη Χριστούλα, ενός 77χρονου φαρμακοποιού στο κέντρο της Αθήνας. Ο φόβος να μην μετατραπεί η πράξη αυτή σε κίνηση ανατροπής της κυβέρνησης, οδήγησε το στενό πυρήνα διευθυντικών στελεχών και  κυβερνητικών παραγόντων σε μία επιχείρηση αποσιώπησης της είδησης, στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων. Ραδιοφωνικοί σταθμοί την απέσυραν από τα δελτία ειδήσεων τους και την καταχώνιασαν στις ιστοσελίδες τους.
Αν  και είχαν στην κατοχή τους και το σημείωμα του Δ. Χριστούλα, επιχείρησαν να δημοσιεύσουν ορισμένα αποσπάσματα, ώστε να είναι ανοικτό σε ερμηνείες, εξαφανίζοντας την αναφορά στην «κυβέρνηση Τσολάκογλου». Ο φόβος τους είναι να μην έχουν στην Ελλάδα το φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης, όπου η αυτοκτονία ενός ανθρώπου μετατράπηκε σε σπίθα και στη συνέχεια σε κινήματα ανατροπής δικτατορικών καθεστώτων
 
Στην προσπάθεια  απόκρυψης ή έστω υποβάθμισης παρενέβησαν, αυθόρμητα,  τα social media και ανέτρεψαν την κατάσταση. Το γεγονός  της αυτοκτονίας και το πλήρες κείμενο  του Δημήτρη Χριστούλα μεταδόθηκε από το twitter, το  facebook και τα blogs και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν άμεσα σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να αναγκαστούν να αλλάξουν  γραμμή πλεύσης. 
 
Έχοντας σε γνώση τους και τις πολιτικές πεποιθήσεις του αποθανόντος να ζητήσουν σιωπή και σεβασμό, πράττοντας το ακριβώς αντίθετο από ό,τι είχε γίνει με την περίπτωση των αδικοχαμένων εργαζομένων στη Μarfin. Τότε είχαν ιδεολογικοποιήσει τα θύματα και απαιτούσαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση επιρρίπτοντας ευθύνες στους διαδηλωτές. 
 
Ακολούθησαν οι δύο επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λωλού με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, και τον ελαφρύτερο της Ρενας Μανιού και του Παναγιώτη Μπούσιου.  Κι όμως κι αυτή η επίθεση εναντίον του Μάριου Λώλου αποσιωπήθηκε από τα κυρίαρχα media και μεταδόθηκε κυρίως από τα social media και στο ραδιόφωνο μόνο από το Real FM.
 
Είναι φανερό πως τα Μέσα του Μνημονίου έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους στη νέα εποχή  Είναι πρόθυμα να θυσιάσουν ακόμη και το βασικό σκοπό λειτουργίας τους, που δεν είναι άλλος, όπως λένε,  από την ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να στηριχθεί η Τρόικα και η κυβέρνηση, αλλά και οι δικές τους θέσεις στο υφιστάμενο σύστημα. Κοινώς φοβούνται τις ειδήσεις… 
 
Η μετάλλαξη τους αυτή γίνεται αντιληπτή από το κοινό που τους εγκαταλείπει σταδιακά, βυθίζοντας τις κυκλοφορίες των μνημονιακών εφημερίδων, ή δίνοντας στην περίπτωση του ραδιοφώνου την πρώτη θέση σε ένα σταθμό το  Real που τουλάχιστον κάνει κριτική.