Σε διάλεξη που έδωσε την Τρίτη στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, ο Ζ. Ζάεφ ρωτήθηκε για το αν θέλει να στείλει μήνυμα σε όσους εντός Ελλάδας  εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους  για τη συμφωνία της ονομασίας και τόνισε ότι το μόνο που ζητά η χώρα του είναι συνεργασία σε εμπόριο και τουρισμό. «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».

Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις που συναντά από την αντιπολίτευση για τη συμφωνία, επανέλαβε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας του θα πρέπει να τη στηρίξουν, καθώς πρόκειται να ωφελήσει τον λαό της ΠΓΔΜ, το μέλλον της χώρας και θα βοηθήσει και την Ευρώπη, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. 

Στάθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αλλά τα οφέλη που θα έχει από ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας σίγουρος ότι στο δημοψήφισμα ο λαός θα αποφανθεί υπέρ της συμφωνίας για την ονομασία. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ρωτήθηκε για το πώς θα πράξει σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα και έκανε λόγο για παραίτηση του.

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85% υπέρ της συμφωνίας, αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, ο Ζ. Ζάεφ ζητά από τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και του μέλλοντος της χώρας, ενώ στέκεται και στη βοήθεια που μπορεί να τους δώσει η ΕΕ.

Η κόντρα με Ιβάνοφ

Στην ΠΓΔΜ έχει ξεσπάσει έντονη κόντρα ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιβάνοφ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται συναινέσει στην επίτευξη συμφωνίας. «Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν να μην αποδεχθώ αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους” και της “μακεδονικής γλώσσας”»