Η αναφορα του ΕΣΡ για το 2019 παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει και την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ, Αθανάσιου Κουτρουμάνου.

Στα στοιχεία του ΕΣΡ αποκαλύπτεται και με αριθμούς η μονομέρεια των καναλιών στην παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνηση, με μείωση του χρόνου της αντιπολίτευσης. Τόσο του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και των άλλων κομμάτων. Κατάσταση που έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα:

Σχετικά με τον χρόνο παρουσίασης κυβέρνησης και κομμάτων στα δελτία ειδήσεων, τα ποσοστά της ΝΔ αγγίζουν το 65% του πολιτικού χρόνου:

Στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2019, πριν δηλαδή τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε 45,1% (41% ως κόμμα και 4,1% από την κυβέρνηση):

Ενώ ανάλογη μονομέρεια παρατηρείτια και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών αλλά και στους τηλεοπτικούς χρόνους πολιτικών αρχηγών.

.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονόπλευρη ενημέρωση, απόκρυψη ειδήσεων, fake news και απόπειρες ελέγχου

Την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθ. Κουτρουμάνου, ανακοίνωσε εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με τα πεπραγμένα του ΕΣΡ, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του.

Η κα Γκαρά μίλησε για εκκωφαντική σιωπή κι απραξία του ΕΣΡ απέναντι στα φαινόμενα, που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, μονόπλευρης ενημέρωσης, απόκρυψης ειδήσεων, Fake News, λογοκρισίας και απόπειρας ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, που αξιοποιεί όλα τα μέσα και τις τεχνικές προπαγάνδας για να επιβληθεί το κυρίαρχο αφήγημα, αλλά και να απαξιωθεί οποιαδήποτε φωνή ή επιχείρημα δε συμφωνεί ή δεν υποτάσσεται σε αυτό.

Ταυτόχρονα, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις «λίστες Πέτσα» που η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει σε συνέχειες, συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις εξάρτησης των ΜΜΕ από αυτήν κι εξαγοράζοντας την αναγκαία σιωπή. «Οι ίδιοι στην έκθεσή σας αναφέρετε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υποχρεώνουν τη δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται δύο επί πληρωμή καμπάνιες στα ΜΜΕ 22 και πλέον εκατομμυρίων. Η αδράνεια του ΕΣΡ είναι εντυπωσιακή. Δεν κάνατε ούτε μία δημόσια σύσταση ή παρέμβαση γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η άμεση εξάρτηση, η πελατειακή σχέση και ο απροκάλυπτος έλεγχος των ΜΜΕ συνιστά πλήγμα και κίνδυνο για το Δημοκρατικό πολίτευμα. Καθώς, «ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να στέκονται απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, να αναδεικνύουν τα λάθη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα. Να ερευνούν και να αποκαλύπτουν. Να δημιουργούν ένα πεδίο πολυφωνίας κι ελεύθερης έκφρασης. Να ασκούν έλεγχο ουσιαστικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κι όχι να μετατρέπονται σε φερέφωνα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας προσφέροντας ένα κάλυμμα προστασίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση κινδύνου για τη Δημοκρατία, λυπάμαι που το λέω, το ΕΣΡ δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει ως Ανεξάρτητη Αρχή. Να λειτουργήσει με βάση το πλαίσιο ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη στρεβλή κι εξαρτημένη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, παρέθεσε στοιχεία από την έκθεση πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ, με τα οποία γίνεται φανερή η υπερπροβολή που απολαμβάνουν τα στελέχη της ΝΔ στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 σε 6 από τα 7 κανάλια η Ν.Δ έχει χρονική έκθεση άνω του 50%. Στα μισά έχει μάλιστα άνω του 60%. Αν προστεθεί και η χρονική προβολή στελεχών της Κυβέρνησης, η ΝΔ φτάνει στο 70% προβολής σε 4 από τα 6 κανάλια. Επίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κανάλια, ο χρόνος έκθεσης των πολιτικών στελεχών της ΝΔ, ξεπερνά το 40% του συνολικού χρόνου των εκπομπών και των δελτίων. Αν προστεθούν και οι εμφανίσεις των στελεχών της κυβέρνησης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από το 56% έως 68% σε 5 από τα 6 κανάλια.

«Δυστυχώς, η αδράνεια της Αρχής είναι πρωτοφανής. Για όλους αυτούς του λόγους και τα ζητήματα τα οποία πολλαπλώς σας έχουμε επισημάνει, κ. Πρόεδρε, άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας καθώς θεωρούμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προεδρεύετε δεν υπηρετεί επαρκώς τον θεσμικό της ρόλο», κατέληξε η κα Γκαρά.