Σε τηλεοπτικη του συνέντευξη ο πρώην υπουργός μίλησε για «σενάρια συνωμοσίας», όσον αφορά την άποψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι ο Γ. Παπανδρέου έπεσε εκ των έσω. «Τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι υπονομεύτηκε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ειρωνεία», δήλωσε εμφατικά.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος, ο Γ. Ραγκούσης, ο Α. Λοβέρδος και η Α. Διαμαντοπούλου είχαν έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στήριξαν το κυβερνητικό έργο, ενώ το ίδιο διάστημα δεν υπήρχε αντίστοιχη στήριξη του κυβερνητικού έργου από άλλους υπουργούς και βουλευτές «Δεν υπήρχαν σημαντικές αντιδράσεις σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες; δεν το βλέπαμε; Να δούμε τα θέματα ουσιαστικής πολιτικής και να αφήσουμε τα σενάρια συνωμοσίας» σημείωσε.

«Αναγκαία η συγκυβέρνηση για παρατεταμένο διάστημα»

«Τον Ιούνιο υπήρχαν προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση, πόσω μάλλον τώρα. Τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και δυσθεώρητα και είχαν διαπιστωθεί πολύ καιρό πριν, έγινε πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για συγκυβέρνηση, τότε δεν τέθηκαν θέματα υπονόμευσης αλλά τέθηκε η αναγκαιότητα».

Ο Η. Μόσιαλος επέμεινε, στο πλαίσιο αυτό, στη θέση του ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να συνεχίσει το έργο της τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και το 2013.

«Υπάρχει νομιμοποίηση για εκλογές το 2013. Η Ν.Δ. καθημερινή συνειδητοποιεί αναγνωρίζει το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε.

«Υπήρξε πρόοδος, παρά τις καθυστερήσεις»

Ο πρώην υπουργός αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά σημείωσε ότι έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό σύστημα. «Κατά 20 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μία διετία, δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη κυβέρνηση στον κόσμο» τόνισε.

Όσον αφορά τη σχέση του κόμματός του με το Δημόσιο, υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πια το κόμμα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ αλλά του δημιουργικού κράτους».

«Νέο εκλογικό σύστημα και διοικητική δομή»

Ο Η. Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει νέο εκλογικό σύστημα με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και με όρια αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Βάση αυτού, έκανε την πρόταση να μειωθούν οι περιφερειών στις 7 και να υπάρξουν δυνατότητες φορολόγησης από αυτές με μικρότερα τοπικά κοινοβούλια που θα λογοδοτούν τοπικά.