Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ,  η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους εφοπλιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, με τον Γ. Πλακιωτάκη να «έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού λαγού και τρέχει την σχετική πρωτοβουλία ώστε ο διακαής πόθος των εφοπλιστών να μετουσιωθεί σε πράξη».

Τονίζουν ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός εξοφλώντας γραμμάτια προς το εφοπλιστικό κατεστημένο συνεχίζουν, κλιμακώνουν και επιταχύνουν «μια διαδικασία χτυπήματος του θεσμού της ΣΣΕ και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων που είχε εγκαινιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τους τρεις Υπουργούς επί της Ναυτιλίας αλλά δεν πρόκαναν να ολοκληρώσουν», ενώ χαρακτηρίζουν «εφοπλιστική προπαγάνδα» τον «υπερκομματικό διάλογο» που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

ΠΕΝΕΝ: Εφοπλιστές δεν έχουν καταβάλλει ακόμη αυξήσεις και τα αναδρομικά των ναυτεργατών

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως η ΠΕΝΕΝ τις επόμενες μέρες θα πάρει σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών δράσεων φέρνοντας στο προσκήνιο την θέση της και την αγωνιστική απάντηση του Ναυτεργατικού κόσμου και καλούν τους ναυτεργάτες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο αρμόδιος Υπουργός Ε.Ν. Γ. Πλακιωτάκης σε απόλυτο συγχρονισμό με τους εκπροσώπους του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου συντονίζουν τα βήματά τους (όπως έχουμε επανειλημμένα αποκαλύψει) βάζοντας στο στόχαστρό τους την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία!!

Ο Γ. Πλακιωτάκης όλα δείχνουν ότι έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού λαγού και τρέχει την σχετική πρωτοβουλία ώστε ο διακαής πόθος των εφοπλιστών να μετουσιωθεί σε πράξη!

Στα πλαίσια αυτά χρησιμοποιώντας και αναπαράγοντας την εφοπλιστική προπαγάνδα ανακοίνωσε προχθές ότι θα προχωρήσει σε “υπερκομματικό” διάλογο διατυπώνοντας την απειλή ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να σπάσουν αυγά…στην προσπάθειά τους να καταργήσουν την ΣΣΕ ώστε με τον τρόπο αυτό να εφαρμοσθεί για τους νέους – άνεργους η ΣΣΕ που επιδιώκουν οι εφοπλιστές, αυτή της ITF, και η οποία είναι μισθολογικά κάτω από το 60% της ελληνικής ΣΣΕ.

Επίσης στο νέο πακέτο αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που επεξεργάζεται και για τον σκοπό αυτό διεξάγει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους μεγαλοσχήμονες του εφοπλισμού, είναι η κατάργηση της υφιστάμενης μίνιμουμ επάνδρωσης (με βάση το τονάζ των πλοίων και ακολούθως θεσπίζεται στις εγκριτικές πράξεις) για τους έλληνες Ναυτεργάτες και η εφαρμογή αντίστοιχων προτύπων από χώρες της Ευρώπης και το οποίο προβλέπει υποχρεωτικά μόνο τον Α΄ Πλοίαρχο, π.χ Ολλανδία!!!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Υπουργός Ε.Ν εξοφλώντας γραμμάτια προς το εφοπλιστικό κατεστημένο συνεχίζουν, κλιμακώνουν και επιταχύνουν μια διαδικασία χτυπήματος του θεσμού της ΣΣΕ και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων που είχε εγκαινιάσει Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τους τρεις Υπουργούς επί της Ναυτιλίας αλλά δεν πρόκαναν να ολοκληρώσουν.

Καθόλου τυχαίο ότι ο λαλίστατος εκπρόσωπος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σιωπά στις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του νυν Υπουργού Ναυτιλίας στο κρίσιμο κομμάτι των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και των ΣΣΕ.

Μάλιστα για να ξεμπροστιάσει προκαταβολικά ο Γ. Πλακιωτάκης το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: “(Ο ΣΥΡΙΖΑ) είχε θετική θέση” για την επίτευξη του εφοπλιστικού αυτού στόχου… Εξάλλου τα κόμματα που υπηρετούν την αστική πολιτική μοιράζονται κοινές θέσεις και αγωνίες για τα εφοπλιστικά συμφέροντα γι’ αυτό δηλώνουν την πίστη τους ότι “η Ναυτιλία (εφοπλιστικά συμφέροντα) είναι εθνική υπόθεση πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες”.

Προφανώς, το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, τους Ναυτεργάτες τους θεωρούν πολίτες Β΄ κατηγορίας, αδύναμους και ανίσχυρους να αντισταθούν σε αυτή την νέα επίθεση και πιστεύουν ότι με όρους συναίνεσης των αστικών κομμάτων θα ξεμπερδέψουν απλά και εύκολα.

Καλό είναι να γνωρίζει το αστικό πολιτικό και εφοπλιστικό κατεστημένο ότι οι σχεδιασμοί τους γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους Ναυτεργάτες και την ΠΕΝΕΝ που όλο το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους ίδιους αλλά και τις στρατευμένες τους δυνάμεις σε διάφορα ΜΜΕ και η προσπάθειά τους απέτυχε παταγωδώς.

Σημειώνουμε επίσης ότι ανεξάρτητα από τι λέγεται στο παρασκήνιο για το ίδιο θέμα των ΣΣΕ και την μεθόδευση της ΕΕΕ, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου του Γενικού Συμβουλίου και της Διοίκησης της ΠΝΟ οι οποίες είναι δημοσιοποιημένες.

Επίσης το ίδιο ισχύει για τα 4 Σωματεία που εκπροσωπούνται με τις αντίστοιχες ειδικότητες των κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Το ίδιο αφορά για το ενδεχόμενο ενός στημένου προσχηματικού διαλόγου – παζαρέματος της κατάργησης της ΣΣΕ ο οποίος έχει επίσης απορριφθεί…

Εξάλλου στην μοναδική συνάντηση Βενιάμη – εκπροσώπων Σωματείων στην ΠΝΟ αυτός έφαγε πόρτα στην πρότασή του χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ.

Αυτά σε ότι αφορά το συνδικαλιστικό πεδίο, εάν το εφοπλιστικό κεφάλαιο ευελπιστεί ότι με “ανορθόδοξες” μέθοδες μπορεί να μεταβάλει αυτή την κατάσταση, όσοι πιθανόν συναλλάσσονται μαζί τους θα αναλάβουν για μια προδοτική απόφαση στο ακέραιο και τις ευθύνες των πράξεών τους….

Αναφορικά με τον σχεδιασμό αυτό το τερατούργημα – έκτρωμα να περάσει από την Βουλή με την στήριξη και συναίνεση Ν.Δ και άλλων κομμάτων καθόλου δεν το αποκλείουμε, ιδιαίτερα όταν όλο το αστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπικό πρόσφατα έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στην συνταγματική αναθεώρηση να διατηρηθεί η προκλητική φοροασυλία των εφοπλιστών…

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ τις επόμενες μέρες θα πάρει σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών δράσεων φέρνοντας στο προσκήνιο την θέση της και την αγωνιστική απάντηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και με τον αγώνα τους να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – εφοπλιστών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ