Το πρωί της Τετάρτης ο Μπ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι η ΝΔ θα ζητήσει από τους δανειστές πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως έχει κάνει κάθε χώρα που βγήκε από μνημόνια, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσουν δισεκατομμύρια από το «μαξιλάρι» ασφαλείας, ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια.

Λίγες ώρες μετά, η Μ. Ζαχαράκη μίλησε στην ΕΡΤ και διέψευσε τα όσα είπε ο υποψήφιος βουλευτής, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δεύτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει».

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, η Ε. Αχτσιόγλου επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως ο υποψήφιος βουλευτής της έκανε ξεκάθαρο το πλάνο που θα τηρήσει σε περίπτωση που κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας.

«Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μια πολύ καθαρή δήλωση, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν, εάν έρθουν στη διακυβέρνηση, την πιστοληπτική γραμμή. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πως το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, άρα και νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Πρακτικά μιλάμε για μια τοποθέτηση από την πλευρά της ΝΔ για μια εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, καθώς η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια. «Είναι αυτονόητο πως η χώρα δεν έχει μια τέτοια ανάγκη. Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Καθαρή έξοδος σημαίνει πως η χώρα πέραν του να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα λοιπά τις πολιτικές τις σχεδιάζει η ίδια και επομένως δεν έχουμε μία παρέμβαση των θεσμών επί των πολιτικών, έχουμε μόνο έναν έλεγχο επίτευξης στόχων. Η ΝΔ μιλούσε από τότε για πιστοληπτική γραμμή και διαψεύστηκε».

Σταϊκούρας: «Δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή»

«Η ΝΔ πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα απηχεί την επίσημη θέση του κόμματος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ επικαλούμενο στελέχη της Πειραιώς. Στις δηλώσεις του ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε, επίσης, τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».