Προ ημερών το γραφείο του πρωθυπουργού ανέσυρε βίντεο με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ.  Συγκεκριμένα το βίντεο δείχνει τον πρώην ηγέτη της ΝΔ να τάσσεται υπέρ της ένταξης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και ανέσυρε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής» του 1992, όπου ο Λεωνίδας Κύρκος είχε πλέξει το εγκώμιο όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Καθώς η Κυβέρνηση αρέσκεται τον τελευταίο καιρό σε ιστορικές αναδρομές, θα έχει ενδιαφέρον να σχολιάσει και το εξής κείμενο», υπογραμμίζει η ΝΔ και παραθέτει το σχετικό δημοσίευμα.

Όπως τονίζει η ΝΔ, θα είχε ενδιαφέρον η Κυβέρνηση να σχολιάσει και την εξής τοποθέτηση του Λ. Κύρκου που κάνει λόγο  «για μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομίας».


Με τοποθετήσεις τις κυβέρνησης Σαμαρά απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τη ΝΔ να απαντήσει για τα όσα υποστήριζε το κόμμα τους επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

«Αντί να ψάχνουν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι “Μακεδονομάχοι” πώς γίνεται η Ν.Δ. να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτει τοποθετήσεις υπέρ της σύνθετης ονομασίας που έγιναν υπό την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.


«Η προπαγάνδα σας δεν πείθει κανέναν»

Η ΝΔ επανήλθε και απέρριψε της κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η προπαγάνδα τους δεν πείθει πλέον κανέναν. «Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν» σχολιάζει και σημειώνει ότι «κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο “ενημερωτικό” δελτίο του».

Παράλληλα, τονίζουν πως δεν έχουν αλλάξει τις θέσεις τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ «εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της “ανάγκης” το όνομα της γείτονος να είναι “Μακεδονία” σκέτο».